GOOSEBUMPS 2 (2018)

Efter att ha råkat släppa lös den ondskefulla dockan Slappy måste de tre vännerna låsa in honom och de andra monstren i R.L. Stines bok igen innan de tar över.

Recension:
Filmen Goosebumps baseras på novellerna/böckerna med samma namn skriven av Robert Lawrence Stine. Böckerna har sålts i över 400 miljoner exemplar världen över, trots detta har jag själv aldrig läst dem.
Den första filmen kom ut 2015 och Jack Black spelar R.L.Stine i filmen, det gör han även i denna uppföljare, men tyvärr får man se alldeles för lite av honom enligt vårt tycke.
Storyn är ganska rakt fram, Sonny (Jeremy Ray Taylor) och hans kompis Sam (Caleel Harris) hittar en gammal bok när de tömmer ett gammalt hus på skräp. Boken ger liv till Slappy, en buktalardocka. Till en början ser det ut som Slappy vill hjälpa de två vännerna men snart inser de att Slappy, med hans magiska krafter att ge liv till allt runtomkring honom har andra planer.
Tillsammans med Sonny’s syster Sarah (Madison Iseman) försöker de hitta sätta ett stopp för Slappy och hans planer att tillsammans med alla halloween utsmyckningar ta över staden och sätta skräck i den lilla staden Wardenclyffe.

Vi upplever filmens målgrupp som en aning limiterad, för en 11åring (vilket är den svenska åldersgränsen för filmen) är det definitivt ett spännande äventyr som också bjuder på en del läskigheter men går vi upp bara några år i ålder till ca 15år känns det som man växt ur filmen och skådespelarinsatserna och storyn upplevs lite för snabbt ihopsatt och lutar sig för mycket på böckernas populäritet. 

Så med det sagt, tror vi denna film skulle kunna bli en passande Halloween film för de yngre tonåringarna som vill dras med på ett äventyr och samtidigt få lite läskigheter med sig. Vår 7 åring känns ännu lite för ung för att se denna då det ganska säkert skulle sluta i lite mardrömmar men kanske till nästa år kan detta bli en bra film för honom och hans kompisar tillsammans med en vuxen inför halloween helgen.

Bild/ljud
Vad som däremot inte känns förhastat är bilden och då framförallt effekterna. Eftersom alla halloween sakerna väcks till liv finns det gott om CGI effekter och dessa är faktiskt riktigt bra gjorda! Även bilden över lag utan effekter är ”up to par” och filmen har ett brett färgspektrum som kommer fram lite extra framförallt i filmens senare skede när mycket av scenerna med det levande halloweenprylarna är på kvällen vilket ger mer kontrast till sprakande färger.

Vi har kikat på Blu-ray versionen av denna film. Här får man ett DTS – HD Master Audio 5.1 ljudspår. Vi valde att låta vår anläggning mixa upp detta till DTS Neural X vilket fungerade riktigt bra. Framförallt bjuds det på en hel del surroundeffekter när Slappy väcker till liv alla halloween utsmyckningar och spöken, häxor, fladdermöss mm sveper förbi från alla håll och kanter.
För att verkligen få fram effekterna bra vill vi tipsa om att ha en relativt bra volym på ljudet, det fick ljudeffekterna att verkligen vakna till liv här.
Filmen har även släppts i en 4K UHD utgåva där framförallt Dolby Atmos ljudmixen är ett intressant tillägg utöver vad Blu-ray utgåvan har. 

Har du barn i rätt ålder kan denna film ge ett bra spännande äventyr med lite läskigheter i sig, för de lite äldre faller filmen lite mer men framförallt ljudeffekterna och CGI effekterna har en del att bjuda på! 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 2/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Goosebumps (2015)

Specifikation
Original titel: Goosebumps 2
Svensk titel: Goosebumps 2
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Äventyr, Fantasy, Familj, Komedi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Ari Sandel
Skådespelare: Wendi McLendon-Covey, Madison Iseman, Jeremy Ray Taylor, Caleel Harris, Mick Wingert, Ken Jeong, Chris Parnell, Bryce Cass, Peyton Wich, Shari Headley, Christian Finlayson,  m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 90
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-30
Releasedatum: 2019-03-11
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Sony
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop