HALLOWEEN (2018)

Jamie Lee Curtis är tillbaka i rollen som Laurie Strode för en sista uppgörelse med Michael Myers, den maskerade man som förföljt henne ända sedan hon nätt och jämnt lyckades undkomma hans blodiga seriemord en Halloween-natt för 40 år sedan. Skräckfilmsmästaren John Carpenter har samarbetat med regissören David Gordon Green och producenten Jason Blum (Get Out, Split) i denna uppföljare till Carpenters klassiska rysare från 1978.

Recension:
Den var många år sedan man såg Alla Helgons Blodiga Natt, sen dess har det släppts en hel drös med filmen med den kultförklarade Michael Myers och kvaliteten kan vi väll ärligt säga inte alltid varit den bästa.
Nu 40 år efter att den klassiska filmen kom ut är det dags för Halloween (2018) och här är det en ren uppföljare från den första filmen som står för storyn, om än 40 år senare i historian.

Vi var inte helt säkra på att vi vågar förvänta oss för mycket av filmen, skräck är inte riktigt vår normala gener att se numera men filmen förvånar oss positivt.
I en balanserad story glider vi igenom den drygt 1h40min långa filmen och det väcker minnen från yngre år. Det märks tydligt att mycket tanke har gått in i att få fram känslan som fanns i den första filmen. Här är det inte nerver på högspänd från start till slut utan en mycket mer old style approache där handlingen ger utrymme för känslorna att växa och spänningen att byggas upp. Vi gillar konceptet och filmen får ihop den äldre känslan med den moderna tekniken i form av bra bild och med ett DTS:X ljudspår som breddar ljudupplevelsen.
Just ljudet hade vi kanske önskat en aning med höjdeffekter i för att få lite extra krydda i rysaren men det är bra balans i ljudet och vi får inga överdrivna plötsliga svängningar enbart för att få tittaren att hoppa ur stolen. 

Känner ni er sugna på att se en film som plockar fram de bra dragen från lite äldre klassiska rysare som ligger som ett distant minne från era yngre år men samtidigt vill åt teknikens utveckling genom åren är Halloween (2018) ett bra ställe att börja på och i vår mening har de lyckats väldigt bra med att ge filmen från 1978 en värdig uppföljare!

Extramaterial:

  • Back in Haddonfield: Making Halloween
  • The Original Scream Queen
  • The Sound of Fear
  • Journey of the Mask
  • The Legacy of Halloween

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Halloween
Svensk titel: Halloween
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Rysare
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: David Gordon Green
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, James Jude Courtney, Nick Castle, Haluk Bilginer, Will Patton, Rhian Rees, Jefferson Hall, Toby Huss, Virginia Gardner, Dylan Arnold, Miles Robbins, Drew Scheid, Jibrail Nantambu m.fl.
Ljud: DTS: X
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 106
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-19
Releasedatum: 2019-03-11
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop