JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN (2018)

Rowan Atkinson är tillbaka som den inte-så-hemliga agenten i Johnny English Strikes Again. När en cyberattack avslöjar alla brittiska hemliga agenters identiteter kallas landets sista hopp in från pensionens lugna tillvaro.
English får sitt viktigaste uppdrag hittills: Att hitta hjärnan bakom den mästerliga attacken. English måste tackla den moderna teknologins nya utmaningar med sina långt ifrån sofistikerade metoder – annars kan hans senaste uppdrag bli underrättelsetjänstens sista.

Recension:
Nyligen hade Johnny English Strikes Again release på disc. Filmen är den tredje i serien med Rowan Atkinson som den hemlige agenten som lyckas klanta sig gång på gång men ser sig själv som expert på sitt jobb.
Den förra filmen Johnny English Reborn spelades in 2011 så det är ett tag sedan vi senast fick se Mr. English på ett uppdrag.

Har man inte sett de två första filmerna är det en rekommendation att göra det först, inte bara för att ha lite bakgrundskoll inför denna utan även för att du då har missat ett par riktigt roliga filmer!
J.E. Strikes Again är inget undantag av den regeln och vi bjuds på en väldigt lättsam film att hänga med i och en hel del skratt mellan varven!

Storyn är inte den absolut vassaste men helt okey, här är det komedin som ändå får stå i högsta fokus och Rowan Atkinson är fantastisk på det.
Så kan man gå in med inställningen att bara hänga med och så blir man bjuden på en drygt 80min lång underhållande filmkväll!
Även om Johnny English (Rowan Atkinson) skulle kunna underhålla en hel publik på egen hand, (bara att se hans alla miner och kroppsspråk får oss att le) så är rollerna kring honom också viktiga och samspelet mellan han och hans underhuggare Bough (Ben Miller) fungerar väldigt bra och hjälper till att få mer konstrast på de komiska aspekterna.

I handlingen söker de efter en hacker som terroriserar England och Johnny English är old school så vi får en bra blandning av gammalt och nytt och en härlig balans av James Bond feeling fast med komedi som huvudspår.
Kanske en av de roligaste och mest planerade scenerna är när Johnny English ska testa VR inför ett uppdrag och allting går givetvis väldigt bra enligt honom själv medan i verkligheten missar att sätta igång ”gåbandet” som håller honom på samma position i rummet och slutar med en skrattfest genom en del av Londons butiker. 

Ljud/Bild:
Blu-ray versionen som vi recenserar här har fått ett DTS:X ljudspår och filmen är laddad med scenanpassad musik som får filmen att leva upp ännu mer.
Dialogerna är mycket bra och det finns en del effekter som höjer upplevelsen på ett bra sätt. Referensnivån på ljudet är relativt högt så vi väljer att köra lite sänkt men får bra dra ändå!

När vi kommer till bilden reagerar vi på några scener framförallt i början. Vi får lite dragging eller ”ghosting” effekt på några snabba scener, den första i öppningen när en svartklädd person springer igenom skogen i mörker. En annan när English kör den röda Aston Martin bilen till Frankrike.
För att kontrollera så det inte enbart var via vår setup har vi testat spela upp skivan i en annan spelare med en tv som bildvisare och vi kan se detta även där vilket utesluter utrustningen.
Det är dock inte lika påtagligt på en tv som det blir på drygt 100” projektorduk. 

Vi ser detta fenomen ett par gånger till under filmen men det är framförallt i några scener i början detta inträffar. Vi ska tillägga att det är väldigt korta sekvenser så det är på inget sätt något som påverkar hela filmens upplevelse och kunde mycket väll ha missats helt på en mindre bild. 

Kvaliteten på bilden håller hög klass i övrigt, med skarp skärpa och fina färger, framförallt på hudtoner. Några sekvenser med premiärministern av England (Emma Thompson) i sitt hus med en rosatonad kostym är så skarp och ren så vi nästan får en liten 3D effekt av henne i rummet. 

Det finns dock en del scener där det känns lite för uppenbart att det är inspelat i en studiomiljö, framförallt i de scenerna som är inspelade så med naturen som bakgrund smälter inte in helt med vad som pågår i bild. 

Blu-ray versionen har också en del intressant extramaterial att kika på. Vi rekommenderar framförallt de fyra första i listan som alla är mellan 3-7 min långa ca.

Sammanfattningsvis bjuder Johnny English Strikes Again på en lättsam film att se och gott om skratt och humor. Filmen fungerar bra även för yngre tittare där kanske det engelska talet blir det tydligaste som sätter åldern även om mycket av humorn inte kräver språket. 

Extramaterial:

  • THE COMEDY GENIUS OF ROWAN ATKINSON
  • A CAST OF CHARACTERS
  • THE JOHNNY ENGLISH LEGACY
  • VIRTUAL REALITY JOHNNY ENGLISH STYLE
  • THE GADGETS
  • THE CARS
  • LOCATIONS AND DESIGN
  • FEATURE COMMENTARY WITH DIRECTOR DAVID KERR

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Johnny English (2003)
Johnny English Reborn (2011)

Specifikation
Original titel: Johnny English Strikes Again
Svensk titel: Johnny English Strikes Again
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Isländska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: David Kerr
Skådespelare: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Ben Miller, Jake Lacy, Emma Thompson, Adam James, Michael Gambon, Charles Dance, Edward Fox, Roger Barclay, Amit Shah,  m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 88
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-09-28
Releasedatum: 2019-03-03
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop