A STAR IS BORN (2018)

I A Star Is Born får vi möta musikern Jack Maine som blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…

Recension:
A Star Is Born är en nyinspelning på filmen med samma namn från 1937 av William A Wellman och med Janet Gaynor och Fredric March i huvudrollerna.
Filmen har fått stor publicitet bl.a. för rolluttagningen där Lady Gaga spelar en av huvudrollerna som Ally. Hennes motpart spelas av Bradley Cooper som den problemföljde sångaren Jack Maine. Det är också Bradley Cooper som regisserar filmen. 

Efter succé på bio där merparten verkat älska filmen blev det även pris på Oscars Galan. Totalt hade filmen 8 nomineringar, däribland för bästa manliga huvudroll (Bradley Cooper) och för bästa kvinnliga huvudroll (Lady Gaga). De 8 nomineringarna resulterade i 1 vinst och det var för ”Best Original Song” med låten Shallow.

Filmen handlar om en sångaren Jack Maine, som efter ett gigg stöter på den okända talangen Ally när hon framträder med en sång i en bar.
Jack blir både förälskad och imponerad över Ally´s röst och texter och med hjälp av Jack får hon det stöd hon behöver för att nå ut och våga ta för sig.
Deras relation är däremot väldigt svängig. Jack har stora problem med sprit och droger efter ett hårt liv på turné och Allys genombrott med berömmelse och egna shower är svår att tackla för Jack som känner hans karriär glider honom ur händerna. 

Storyn i filmen är ganska bra uppbygd och bjuder på både lycka och sorg.
Vi säger ganska bra då det i början av filmen känns lite för tillrättalagt för att få igång storyn, lite för förutsägbart vart det är påväg med scenen medan de bygger upp en första relation och bakgrund med oss tittare. 

Vi ser Ally’s roll som lite motsägande här inledningsvis. Rollen förmedlar en osäker ung kvinna som gett upp hoppet om att ha en sångkarriär, en person som skriver egna låtar men som inte är bekväm med att sjunga dem och i nästa stund står hon och sjunger för Jack på en parkering utan någon osäkerhet, en låt hon precis skrivit i huvudet.
Sångstjärnan Lady Gaga lyser lite igenom rollen Ally här i vårt tycke. 

Men detta är som sagt vårt första intryck av början av filmen, och desto längre in i filmen vi kommer, desto mer suddas dessa känslor ut.
Kemin mellan Cooper och Gaga börjar klicka och när Ally börjar växa in i rampljuset i filmens story gör också trovärdigheten i hennes roll det.
Cooper växer på oss också, när den lite utstakade starten är avklarad känns hans repliker mer naturliga och vi får fram känslorna på ett mycket bättre sätt. Han gör inte heller bort sig bakom mikrofonen vilket är tur eftersom filmen har en hel del musik att luta sig mot!

Just musiken är också det som sticker ut extra i filmen.
Vi får många bra låtar genom filmens gång och sångtexterna passar mycket bra in på filmens handling vilket för vår del gör att låtarna växte lite till jämfört med när vi lyssnade av filmens soundtrack innan vi såg filmen.
Framträdandena på scen i filmen är energifylld och Dolby Atmos spåret gör ett riktigt bra jobb att få det att kännas som vi för en stund är mitt inne på en konsert och ser Lady Gaga och Bradley Cooper sjunga loss!

Det är en härlig dynamik i ljudet i filmen, som speciellt sticker ut när det är musik men som även ger oss en tydlig dialog filmen igenom bortsatt från en del slumrande svårtolkade meningar av en berusad Jack Maine.
Lady Gaga lyser starkast i filmen när hon är kopplad till musiken men vi tycker hon efter starten gör en insatts som är över våra förväntningar i skådespeleriet också.

Bilden är nog det som väcker minst tankar kring denna film. Den är inte på något sätt dåligt, men den lyckas inte sticka ut så som ljudet och till viss del storyn gör. Det som lämnar störst intryck av denna filmen är för oss helt klart musik men även storyn känns som den hittade rätt efter en lite trevande start och vi rekommenderar helt klart att se filmen, gärna på hög volym för att verkligen få känslan av filmens puls! 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
Soundtrack på CD hos CDON

Specifikation
Original titel: A Star Is Born
Svensk titel: A Star Is Born
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Musik, Romantik
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Bradley Cooper
Skådespelare: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Rafi Gavron, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Alec Baldwin, Marlon Williams, Brandi Carlile, Ron Rifkin, Barry Shabaka Henley, Michael D. Roberts, Michael Harney, Rebecca Field m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 135
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-05
Releasedatum: 2019-03-04
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Warner Home Video

Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop