PHILADELPHIA (1993) 4K UHD

Ett stjärnspäckat och känslofyllt drama, där Tom Hanks och Denzel Washington spelar två jurister som stämmer en ansedd advokatbyrå för AIDS-diskriminering.

Observera att trailern inte är från 4K versionen och speglar ej kvaliteten på bild av den recenserade versionen.

Recension:
För att fira 25:års jubileum av Philadelphia har original negativen (35mm film) gåtts igenom och remastrats och filmen släptest i slutet av förra året (2018-12-03) på 4K UHD.
Även ljudet fick en uppdatering och 4K versionen har en Dolby Atmos mix.
Om du mot förmodan ej har sett filmen tidigare måste vi börja med att poängtera att detta absolut borde finnas på din ”to watch list”.
De två ledande rollerna spelas av Tom Hanks och Denzel Washington och Tom Hanks vann en Oscars för sin insatts som bästa manliga huvudroll. Denzel Washingtons insatts i filmen håller riktigt bra den också.
Philadelphia är ett mästervärk som bore finnas i varje persons filmsamling. Filmen fick fem Oscars-nomineringar och vann två Oscars (Manlig huvudroll – Tom Hanks, och Sång – Streets Of Philadelphia, Bruce Springsteen).

Story:
Filmens story var riktigt stark när den kom, och den står sig lika stark än idag och tar upp ämnen som aids, sexuell läggning, många människors sätt att reagera på saker de inte förstår och såklart diskriminering som är filmens ryggrad. Tom Hanks spelar en homosexuell advokat som stämmer sin gamla advokatbyrå efter att han fått sparken – enligt honom p.g.a. att de har fått reda på att han har aids. Denzel Washington blir tillslut den advokat som tar sig ann fallet trots att han själv har en del fördomar om homosexuella.
Genom fallet öppnas hans ögon och medan han kämpar för rättvisa och förtryck kämpar hans klient med den allvarliga sjukdomen. 

Filmen får en själv att tänka till, fördomar går vi nog alla runt med mer eller mindre men vi tänker inte så mycket på hur det skadar de andra och varför vi egentligen har dem.
Filmens story går rakt in i hjärtat och det är svårt att inte bli berörd eller att få sig en tankeställare, precis vad en riktigt bra story ska göra! 

Bild:
Det är glädjande att en sådan här film får en remaster till 4K UHD, det är den verkligen värd och det gör att filmen på ett bra sätt kan visas på större skärmar och projektordukar där kvalitet på bilden kan dra ner intrycket av filmen om kvalitén är för dåligt.
Förvisso har den släppts i en remasterd blu-ray version tidigare men denna 4K release upplever vi som ännu ett lyft.
Visst har filmen en del brus i sig, det kommer vi inte från den är trots allt filmad på negativ, men det tar inte över och med tanke på att både modet och tekniska prylar i filmen informerar oss klart och tydligt om att vi är i en annan tidsera blir det ganska naturligt att acceptera detta också.
Men vi ser inte brus hela tiden, det finns vissa scener som ser ruskigt bra ut och känns som de är nyinfilmade för denna release!
Filmen har riktigt bra skärpa, bättre än vad vi sett på blu-ray och det syns tydligt i närbilder men även på scener med stadens byggnader.
Just på närbilder är det också väldigt märkbart hur mycket detaljer som 4K versionen har fått fram. T.ex. närbilder på ansikten ger oss en otroligt bra bild där vi blir imponerade över så tydliga detaljer som kommer fram och bilden blir verkligen levande här.
Det ger oss också en bättre insyn i Tom Hanks karaktärs förändringar genom filmen, hans sjukdom blir mer och mer allvarlig och bilden får verkligen fram dessa detaljer och förändringen blir tydligare genom hela filmen.

Ljud:
Ljudet har fått Dolby Atmos mix vilket till en början kan få en att fundera vad den ska bidra med då filmen inte har några fartfyllda actionscener eller liknande men Atmos är så mycket mer än stora effekter och i Philadelphia får den verkligen visa hur den kan förhöja ljudupplevelsen på ett mycket delikat sätt.
Dialogen är klar och tydlig hela filmen igenom men det som är tydligast är hur ljudbilden har fått växa. Energin på gatorna kommer till liv med den bredare ljudbilden, detaljer som surret från människor runt om placeras ut bättre och det skapar en större stämning av att vara på plats i filmen.
Det finns en berömd operasång scen framåt slutet av filmen, där Hanks för en dialog om sången medan han går runt i sin lägenhet och balansen mellan sången och dialogen fungerar riktigt bra med detta ljudspår.
Tyvärr finns det inte mycket bas att prata om i filmen så just subwooferna får ta en vilostund när denna film ses. 

Så är 4K versionen värd ett köp?
Vi vill påstå att den absolut är det. Sitter du på filmen i DVD format är det inget snack om saken men även om man sitter på filmen i blu-ray så finns det mycket som 4K UHD versionen erbjuder åt det bättre och för oss känns det helt klart värt det, speciellt på en sådan stark film som Philadelphia är som säkerligen kommer ses om med jämna mellanrum.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 5/5

På Disc:
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Philadelphia
Svensk titel: Philadelphia
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jonathan Demme
Skådespelare: Tom Hanks, Denzel Washington, Antonia Banderas, Ron Vawter, Jason Robards, Roberta Maxwell, Buzz Kilman, Karen Finley, Daniel Chapman, Jeffrey Williamson, Charles Glenn, Anna Deavere Smith, Joanne Woodward,  m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 125
Inspelningsår: 1993
Biopremiär Sverige: 1994-03-18
Releasedatum: 2018-12-03
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal (Sony)

Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop