FIRST MAN (2018)

First Man är den spännande historien om hur NASA landsatte en man på månen. Filmen utspelas under åren 1961-1969 med fokus på astronauten Neil Armstrong – den första människan som gick på månen.
FIRST MAN är baserad på boken med samma titel av James R. Hansen.
Vi får komma nära Armstrong och de uppoffringar han gjorde för att kunna utföra ett av historiens farligaste uppdrag.

Recension:
FIRST MAN hade release i måndags (25/2) och för mig var det nog den mest efterlängtade releasen för februari månad.
Filmen är baserad på författaren James R. Hansen´s New York Times bästsäljande biografi FIRST MAN: The Life Of Neil. A. Armstrong som är den enda officiella biografin som släppts om Neil Armstrong.

20/7 1969 blev Neil Armstrong historisk när han blev den första människan att sätta sin fot på månens yta. Men vägen dit var långt ifrån spikrak, kantad av familjetragedier och ett rymdprogram som samlat på sig stora motsättningar från allmänheten i takt med att tiden går, kostnaderna växer och en del misslyckade uppdrag som kostar människors liv.

Ryan Gosling står för huvudrollen som Neil Armstrong och det känns som en solid insatts av honom, framförallt i de mer känsloladdade delarna av filmen.
Filmen startar 1961, en kort tid innan Armstrong blir antagen till NASA. Han arbetar då som testpilot men familjen kämpar med behandlingar för deras sjuke dotter Karen som har en elakartad tumör.
Hade ni förhoppningar om en lycklig start är det precis det motsatta, vi blir serverade med ett hjärtskärande intro som fångar oss direkt och som på ett mycket fint sätt flyter med genom hela filmen utan att ta för mycket plats. 

Med dotterns död ser familjen NASA’s rymdprogram som en nystart och här ifrån och framåt får vi mest följa Neils yrkesmässige liv men dynamiken i det privata livet finns hela tiden med och hjälper storyn få ett större djup filmen igenom. 

Filmens story är fängslande och spännande även om slutet inte är en hemlighet. Resan dit ger mycket insyn om saker som vi inte visste om. Filmen gör ett snyggt jobb med att genom hela filmen få in familjens utveckling utan att den står i fokus men kanske att det ibland kunnat gå djupare även här.
Då filmen utspelar sig över en nio års period flyter filmen på utan att fastna speciellt länge i en viss händelse.
Det är tack vare familjens närvaro som vi inte känner att det blir allt för ryckigt men det är också p.g.a. hoppen i tid som vi aldrig riktigt får komma privatlivet riktigt nära inpå (bortsatt från i starten) och den fängslande känslan vi har från starten lättas lite i mitten av filmen innan den återfinner sig igen när det börjar närma sig slutet.

Ljud:
Blu-ray versionen som vi recenserar här har glädjande nog fått Dolby Atmos ljudspår. Det är inte lika mycket användning av höjdkanalerna som vi på förhand trodde skulle användas till en rymdfilm men det objektbaserade ljudformatet fungerar väldigt bra med att placera ut ljuden i rummet och få fram en detaljerad ljudbild.
Vi måste också nämna hur ljudet används i filmen. Lika viktigt som hur ljudet kan bredda upplevelsen i en film och i detaljerade scener få oss att hamna mitt i centrum är också bakgrundsmusiken och känslan för när effekter ska dämpas. FIRST MAN prickar in detta riktigt bra och när vi kommer till rymdscenerna i slutet används ljudet, eller snarare bristen på ljud på ett mycket effektivt sätt.
Vi märkte också att dynamiken i ljudet lite lägre än på många andra filmer. Normalt blir det alldeles för högt för våra öron om vi ser en film på referensnivå, speciellt när det smäller till och liknande men på FIRST MAN kunde vi lägga oss på en lite högre volym, strax under referens och behagligt se filmen igenom.
Subwoofers får sig en omgång när t.ex. rymdfarkosterna ska lyfta, kanske speciellt den sista men vi kommer inte upp i nivå med t.ex. Interstellar där det verkligen sticker iväg med muller och man fumlar runt för att hitta kontrollen och sänka ljudet en aning. 

Vi gillade nivån på denna mix, kanske att det hade kunnat få vara en gnutta till bas ibland, men dialoger är tydliga och effekterna är balanserade och jobbar mer på detaljbilden i ljudet än att sticka ut med den där extra höga ljudeffekten som får en att ta ett skutt i soffan. 

Bild:
På bildsidan finns det en del att prata om. Filmen hade fyra Oscars nomineringar och vann en Oscars för bästa specialeffekter.
Det känns helt rimligt då effekterna är mycket snyggt gjorda i filmen, de smälter in så pass bra att upplevelsen är att det spelats in på riktigt. 

För att få mer känslan av tidsandan från 60-talet har filmen medvetet filmats för att få in lite kornighet i bilden. Det är ganska tydligt filmen igenom (nästan) och det hjälper att ta känslan bak i tid men också på bekostnad av den där wow känslan man kan få med en superklar bild.
Hur som helst känns valet helt rätt för denna sortens film och bilden håller hög kvalitet filmen igenom. Det är bra detaljer i närbilder och användningen av skakningar vid t.ex. uppskjuten matchar in bra utan att bilden tappar detaljer.
Har du lätt för att bli åksjuk varnar vi för scenen där de ska träna på att häva en snurrning i 3-axlar i början av NASA utbildningen. På en stor duk blev man själv lite snurrig när man tittade på det! 

Filmen visas i formatet 2.39:1 filmen igenom med undantag för slutet. När vi kommer fram till själva månlandningen går filmen över till 16:9 och här händer det saker!
För att verkligen få fram vad Armstrong såg när han som första människa steg ner på månens orörda yta förvandlas plötsligt bilden till referensklass!
Allt tidigare i filmen som är filmat med 16mm och 35mm Kodak film för att få rätt känsla blir utbytt mot IMAX 65mm och tillsammans med den växande bildstorleken och ljudets mix lyckas de verkligen få till en WOW upplevelse!
Här är bilden riktigt skarp, brus är som bortblåst och månens helt orörda yta ser så verklig ut att du vill sträcka ut en hand och känna själv. Detta kan mycket väl vara den bästa kvalitet på bild vi sett från en blu-ray, den hamnar definitivt i topplistan!

Regisören Damien Chazelle har verkligen lyckats få till ett triumferande slut på en bra film väl värd att se!

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
Limited SteelBook 4K ULTRA HD hos CDON

Specifikation
Original titel: First Man
Svensk titel: First Man
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama, Historia
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Damien Chazelle
Skådespelare: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Patrick Fugit, Christopher Abbott, Ciarán Hinds, Olivia Hamilton, Pablo Schreiber, Shea Whigham, Lukas Haas, Ethan Embry, Brian d’Arcy James, Cory Michael Smith m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1) + kortvarigt (16:9)
Speltid (min): 141
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-12
Releasedatum: 2019-02-25
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal (Sony)

Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop