VENOM (2018)

En av Marvels största, mest komplexa karaktärer äntrar scenen när journalisten Eddie Brock (Tom Hardy) blir värd för den utomjordiska symbioten Venom. Eddie har länge försökt avslöja den ökände grundaren av Life Foundation, geniet Carlton Drake – en besatthet som förstört hans karriär och förhållandet med flickvännen Anne Weying. När han undersöker ett av Drakes experiment, förenas utomjordingen Venom med Eddies kropp, och plötsligt har han otroliga superkrafter och förmågan att göra i stort sett vad han vill. Förvriden, mörk, oförutsägbar och driven av raseri, tvingar Venom Eddie att kämpa för kontrollen över de farliga egenskaperna, vars styrka är både skrämmande och berusande. När Eddie och Venom behöver varandra, blir föreningen allt starkare. Var slutar Eddie och var börjar Venom?

Recension:
Venom startar med att stabilisera grunden i filmens story och vi följer framförallt Eddie Brock (Tom Hardy) som är en grävande reporter.
Efter en misslyckad intervju med grundaren till Life Foundation, Carlton Drake – som Eddie vet är en skurk men saknar bevis för, rasar hans liv samman.

Ett halvår senare när han blir kontaktad av ett vittne till vad som som försiggår inne på Life Foundation tar han sin chans att samla bevisen för att sätta dit Carlton Drake som utför hemliga tester med att para ihop utomjordliga substanser / Aliens som de kallar för symbiote med människor. Symbiosen som är en flytande massa som kan ändra skepnad behöver en värd för att överleva vilket vid en ej perfekt matching resulterar i att testpersonerna snabbt dör.
Eddie Brocks utsätts för en symbiote medan han snokar runt och samlar bevis inne i labben och hans kropp blir hem för en alien vid namn Venom. 

Det visar sig att dessa aliens har mörkare planer för jorden än Carlton Drake och för Eddie blir det en kamp att urskilja sina tankar och handlingar från Venoms men de är en perfekt match och successivt växer det fram ett gemensamt mål för dem. 

Tom Hardy i rollen som Eddie Brock känns i början en aning off men när Venom dyker upp faller alla bitarna på plats och rollen känns plötsligt så självklar!
Eddie drivs av sin Alien inom sig samtidigt som han kämpar för att göra det rätta så vi bjuds på en hel del inre kamp som Tom Hardy lyckas uttrycka mycket bra.

Filmen har lite av en Spider-Man känsla över sig, fast på steroider och riktad för de lite äldre med en mycket mörkare framtoning men som också bjuder på en del komedi.
Vi får en hel del action med bra digitala effekter och gott om surroundeffekter och ljudet är bra, riktigt bra till och med. Filmen igenom har mycket bas så våra subwoofers får sig en ordentlig genomkörare här. Tyvärr når vi inte objektbaserade mixen i blu-ray versionen utan får en DTS HD MA 5.1 ljudmix men vi kan inte klaga på ljudet som denna levererar. I 4K versionen kommer Dolby Atmos med som val av ljudformat och det finns en hel del scener där vi känner är klippt och skurna för just detta format, bl.a. en hel del drönare som flyger runt mitt i fartfyllda biljakt scener.
Dialogen i filmen är klar och Venoms röst känns mäktigt grov och fyller vårt rum med imponerande pondus.

Bilden lyckas även den matcha ljudet och vi får en klar bild med skarpa detaljer och bra färger. Det som imponerar mest här är de mörka scenerna som bibehåller klarheten i bilden och visar gott om detaljer i de mörkare partierna.
För er som väljer att köra svensk text får vara beredda på att det dyker upp en och annan aningen tvivelaktig översättning under filmens gång. Det känns lite märkligt till en så pass stor film men är inte mycket att hänga upp sig på, det bjöd faktiskt på ett och annat skratt också.

Det finns mycket att gilla med Venom, även för dem som inte är så fäst vid sci-fi och de vanligare superhjälte-filmerna. Här är det en råare och mörkare framtoning och Tom Hardy känns suverän i sin roll när man väl kommit in i filmen.
Det känns som 4K versionen kan imponera ytterligare med HDR och Atmos ljud men blu-ray versionen är riktigt bra och sammanfattningsvis ger Venom en härlig filmupplevelse.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
3D Blu-Ray hos CDON eller Discshop
SteelBook Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
SteelBook 4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Venom
Svensk titel: Venom
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Sci-Fi, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ruben Fleischer
Skådespelare: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott, Jenny Slate, Melora Walters, Woody Harrelson, Peggy Lu, Malcolm C. Murray, Sope Aluko, Wayne Pére, Michelle Lee, Kurt Yue, Chris O’Hara m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 112
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-05
Releasedatum: 2019-02-18
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop