UNGA ASTRID (2018)

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv.
Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska.
Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.
Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

Recension:
Få av oss i Sverige har väll undgått Astrid Lindgrens sagor och filmatiseringar. Vi har antingen varit barn och växt upp med dem, eller förälder och läst och sett filmer tillsammans med våra barn.
För vår del hör Pippi Långstrum, Emil i Lönneberga, Karlsson på Taket, Bröderna Lejonhjärta, Saltkråkan och många mer till vår uppväxt och nu för vi dem vidare med godnattsagor för våra barn
Ett och annat Pippi Långstrump avsnitt via SVT play blir det tidiga mornar när yngste barnet bestämt sig för att det är morgon oavsett om klockan är 05:30 eller 07:00 – helg eller vardag spelar inte heller någon roll. 

När vi går igenom våra barndomsböcker och filmer inser vi hur mycket Astrid Lindgren verkligen har skapat. Det är inte bara en figur som togs till hjärtat som barn utan det fanns en hel uppsjö med filmer, böcker och figurer man fastnade för och som oftast var ett skapande av Astrid även om vi på den tiden kanske inte hade så bra koll på det.

Filmen Unga Astrid blir därför lite extra intressant dels för alla minnen hennes sagor och filmer givit oss men också för att vi ärligt talat har väldigt lite koll på vem denna kvinna var mer än “Astrid Lindgren”
Som titeln antyder handlar filmen om Astrid Lindgren som ung eller Astrid Ericsson som hon hette då innan hon gifte sig och tog Lindgren som efternamn. 

Filmen säger sig själv vara en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv vilket är bra att de är tydliga med. Jämför man filmen med verkligheten så skiljer det ganska mycket i detaljerna även om det på många vis också går in på verkliga händelser.
Personligen hade jag önskat att filmen var mer fokuserad på att berätta den verkliga Unga Astrid där det hände mycket i hennes liv och inte hade behövts ”skrivas om” för film.

I dokumentärer om Astrid kommer det ofta fram att hennes barndom och händelserna i tidig ålder med bl.a. en tidig graviditet har format henne genom reste av livet så det kanske inte är så konstigt att vi här får en film om just Unga Astrid men samtidigt känns då en fri tolkning av detta som att gå lite ifrån vad som var en stor grund i Astrids sagor och filmer.

Släpper vi det och bara fokuserar på filmen så får vi följa Astrid från ca 15 års åldern och upp till 23-24 års ålder.
Under dessa år händer väldigt mycket och filmen lyckas bra med att måla upp en splittrad kämpande tid med tyngda frågor och stora beslut som Astrid gick igenom. 

Tempot är relativt långsamt och lite hoppande men filmen känns ändå relativt intressant genom hela visningen. Precis när det börjar kännas som saker börjar falla på plats och vi blir mer intresserade på att höra hur fortsättningen ska vara och hur de första böckerna kom till så når vi eftertexten.
Visst heter filmen Unga Astrid och lägger fokus på just det som också var år med otroligt viktiga händelser för henne men vi kan inte låta bli att känna lite besvikelse på att vi inte får ut mer, att vi får se vad dessa händelser startade att forma i de lite senare åren när hon trots allt fortfarande var ganska ung. 

I sin helhet är filmen sevärd, bild och ljud är helt okey även om ludet kunde varit lite tydligare i tal vid vissa tillfällen. Storyn är bra och känslorna kommer fram på ett trovärdigt sätt men det är allt lite synd att man tagit sig an en fri tolkning och skrivit om lite delar när faktiskt den verkliga historian är minst sagt tillräckligt händelse full för att kunna hålla sig med en rakare approach till den riktigt storyn. 

Ger filmen mersmak på personen bakom sagorna rekommenderar vi att kika in på SVT Play, där finns en dokumentär i 3 delar som heter Astrid och är sevärd och går igenom Astrid från ung till gammal och med en hel del klipp från intervjuer med Astrid och med hennes barn och barnbarn. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Unga Astrid
Svensk titel: Unga Astrid
Alternativ titel: Becoming Astrid
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Biografi
Språk: Svenska
Undertext: Finska, Svenska för hörselskadade
Regissör: Pernille Fischer Christensen
Skådespelare: Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie, Björn Gustafsson, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Marius Damslev, Eric Ericson, Maria Fahl-Vikander, Casper Kjær Jensen, Mads Korsgaard, Sofia Karemyr, Ola Normelli, Liv LeMoyne, Lars Väringer,  m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 123
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-09-14
Releasedatum: 2019-01-28
Åldersgräns:  7 År
Distributör: Nordisk Film

 

Link to discshop
Link to discshop
Link to CDON
Link to CDON