LOGAN (2017)

I en nära framtid tar en sliten Logan hand om en sjuk Professor X, i en gömma nära den mexikanska gränsen. Men Logans försök att hålla sig undangömd från världen och sitt förflutna ställs plötsligt på sin spets när en ung mutant anländer och som visar sig förföljas utav mörka krafter.

Recension:
Logan är den tredje filmen som fokuserar sig på Hugh Jackmans Wolverine men till skillnad från de två första där vi fick mycket fokus på hans bakgrund har Logan riktat in sig på framtiden och utspelar sig längs fram i tiden av alla X-Men filmerna. 

Filmen skiljer sig ganska mycket från vad vi är vana att se med X-Men. Visst finns det actionscener som tidigare men hela filmen andas en mer känslosam och mörk/dyster historia där själva storyn får ta mer plats och stå som grund i vad som vi anser vara en mycket mer filmatiserad upplevelse. 

Det är slutet på en era och sista tiden i sina liv för Charles Xavier och Logan och vi tycker filmen Logan träffar in bra med ett större djup och starkare känslor, dramat och den ganska dystra historien ger ett värdigt avslut till två av de mest intressanta figurerna i X-Men serien.

Ljud:
X-Men har alltid legat bra till med ljudet med gott om effekter och bra ljudmixar. Vi kikar här på Blu-ray versionen som har ett DTS 7.1 HD MA mix medan 4K versionen har en Dolby Atmos mix.
Det dröjer inte länge innan vi hajar till på ljudet i denna som vi valde att mixa upp till DTS + Neural X för att få med höjdkanaler. Redan i första scenen avfyras en hagelbössa och ljudet får oss att hoppa till, det är bra drag och oväntat bra ljud trots att vi gillat ljudet genom hela serien.
För oss är detta på en ännu högre nivå och uppmix till DTS Neural X ger oss också en väldigt bra regnscen där vi omsluts av vädret och det får oss att önska att vi valt 4K varianten med Dolby Atmos lite till, för visst blir de så att mycket vill ha mer här. Men för att summera blu-ray versionen så är vi imponerade, ljudet levererar filmen igenom både i actionscener men även i sina lugna delar och vi rekommenderar helt klart att försöka nå referensvolym för en härlig ljudresa. 

Bild:
Även här är det riktigt bra betyg från vår sida. Det är bra tryck i filmen och många bra valda vinklar som ger en passande filmatisering till denna drama fokuserade story och det är inte konstigt att se varför filmen gjorts i en Noir (svart/vit) version också. Tyvärr hade vi inte den versionen här men filmen var så pass bra att hade vi haft den hade den troligtvis körs med Noir versionen också, kanske till och med skulle rekommendera att starta med Noir versionen och sedan se den i färg. 

Här finns det helt klart ett värde i att kolla på att köpa 4K versionen av filmen istället för Blu-ray/dvd versionen. Förvisso finns det en blu-ray version som ger även Noir versionen av filmen men vi behöver hoppa upp till 4K versionen för att nå Atmos mixen och med tanke på att den innehåller både Atmos, 4K, Blu-ray och Noir Versionen i blu-ray kan det vara en av de mest kloka 4K köpen just nu.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray (Noir Version) hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
X-Men (2000) Recenserad här
X-Men 2 (2003) Recenserad här
X-Men: The Last Stand (2006) Recenserad här
X-Men Origins: Wolverine (2009) Recenserad här
X-Men: First Class (2011) Recenserad här
The Wolverine (2013) Recenserad här
X-MEN: Days Of Future Past (2014) Recenserad här
DeadPool (2016) Recenserad här
X-Men Apocalypse (2016) Recenserad här
DeadPool 2 (2018)

Specifikation
Original titel: Logan
Svensk titel: Logan – The Wolverine
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Drama, Sci-Fi, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: James Mangold
Skådespelare: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Quincy Fouse, Al Coronel, Frank Gallegos, Anthony Escobar, Reynaldo Gallegos, Krzysztof Soszynski m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 137
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-03-01
Releasedatum: 2017-07-17
Åldersgräns:  15 År
Distributör: Fox

Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON