BLACKkKLANSMAN (2018)

Från filmskaparen Spike Lee kommer denna otroliga men sanna historia.
I början av 70-talet blir Ron Stallworth (John David Washington) den förste afroamerikanske polisen i Colorado Springs.
Fast besluten att göra skillnad tar han itu med det farliga uppdraget att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Han värvar den erfarne kollegan Flip Zimmerman (Adam Driver) till sin hemliga utredning.
Tillsammans kämpar de för att krossa den extremistiska organisationen och sprida kunskap till allmänheten.
Producerad av teamet bakom den Oscar®-belönade Get Out ger BlacKkKlansman en skoningslöst ärlig bild av rasismen i 70-talets Amerika som fortfarande är lika relevant.

Recension:
Med filmens story som baserar sig på boken Ron Stallworth skrev, Black Klansman (2014) skulle man förstå om filmen upplevdes väldigt tung och nedstämmande. Trots en nära bild om rasismen på 70 talet så har BlacKkKlansman också en lugnare vibe med lite humor i sig.
Humorn kommer dock inte riktigt fram som den skulle ha gjort i en vanlig komedi eftersom  den överhängande känslan av hur allvarlig situationen är finns med hela tiden. 

I huvudrollen ser vi John David Washington, son till Denzel Washington, spela den afroamerikanske polisen Ron Stallworth. Han bidrar till stor del för att filmen inte blir så tung för åskådaren, hans ”go with it” inställning smittar av sig lite och hans skådespelarinsatser fungerar väldigt bra i denna film. Vi vill helt klart se mer av han i framtiden,

Vi nämnde humorn innan och skulle man byta bort handlingen i filmen så finns det en hel del humor i filmen, så pass att den skulle kunnat gå som en komedi.
KKK medlemmarna målas upp som dumma, efterblivna och allmänt klantiga, vilket blir lite komiskt när de viftar med sina vapen och pratar om vad som är guds vilja och hur deras vita ras står över alla andra.
Samtidigt är det skrämmande. Deras hat lyser igenom bra i filmen och skådespelarna gör ett bra jobb i att få fram hur ensidigt tänkande dessa personer är.
Trots en del roliga händelser når skratten inte fram för oss för lika roligt som det är att se hur klantiga KKK är så påminns vi också om hur fel och hur många oskyldiga som skulle kunna dö om de hade varit effektivare att utöva sin skrämmande mörka tro. 

Som drama upplever vi filmen en aning långsam, men mest i efterhand. Det är lite för mycket hopp mellan olika scener som inte får något tyngd i helheten och känns som de satts dit utan att nå sitt riktiga syfte och trots att filmen utspelar sig under en längre period så får man lite känslan av att den utspelar sig över ett par dagar.

Spike Lee har lyckats presentera sin film på ett lite unikt sätt, där vi hela tiden vet allvaret i storyn men samtidigt blir lite skonade från att känna den dystra sanningen filmen igenom. Ett lite farligt drag då man absolut inte vil förlöjliga och minimera budskapet och den riktige Ron Stallworths insatser. Resultatet med BlacKkKlansman visar sig ändå fungera.
Och skulle det råda något tvivel på budskapet i filmen så har de utformat slutet på ett mycket starkt sätt som visar att vår värld än idag står inför samma problem. Rasisters hat, sekters förtryck mot folkgrupper och människor som är beredda att stå upp mot dem, och tro på en bättre värld med allas lika värde. 

Ljud&Bild
Vi glädjer oss åt att se Dolby Atmos får ta plats på blu-ray versionen av BlacKkKlansman (och givetvis på 4K versionen också). Dramat ger inte utrymme att visa speciellt många stora ljudhändelser takhögtalarna står inte för så mycket effekter här men ljudet är bra mixtrat och placeras ut i rummet på ett bra tredimensionellt sätt.
När det kommer till bilden har brus lagts in för att medvetet ta oss tillbaka till 70 talet och bortser vi från det är bilden bra på blu-ray. Det är en lite nedtonad färg filmen igenom som hjälper till att sätta oss nästan 50 år bak i tidseran vilket också gör att vi aldrig riktigt får någon wow upplevelse men det som sticker ut lite extra är ändå bra detaljer trots mörka scener. 

Vi rundar av med att säga att filmen är sevärd, det är en intressant approach och lite annorlunda mot hur många andra filmer med tung handling visar upp sig. Lee har lyckats balansera underhållning med uppvisning av starka ämnen och vi tycker filmen skulle vara ett bra exempel för skolungdomar att se och diskutera i sina klasser efteråt då den verkligen har djupare lager i sig än den ibland ger sken av.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
SteelBook Blu-ray hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: BlacKkKlansman
Svensk titel: BlacKkKlansman
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Crime, Biografi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Spike Lee
Skådespelare: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Jasper Pääkkönen, Ryan Eggold, Paul Walter Hauser, Ashlie Atkinson, Topher Grace, Isiah Whitlock Jr., Robert John Burke, Brian Tarantina, Arthur J. Nascarella, Ken Garito, Frederick Weller, Michael Buscemi, Damaris Lewis, Ato Blankson-Wood, Corey Hawkins, Dared Wright,  m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 135
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-09-07
Releasedatum: 2019-01-28
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal (Sony)

Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON