THE EQUALIZER 2 (2018)

Denzel Washington är tillbaka i rollen som Robert McCall i sin första uppföljare någonsin. Han fortsätter sin orubbliga kamp för rättvisa åt de utnyttjade och förtryckta – men den här gången är det personligt.

Recension:
Fyra år efter den första filmen med The Equalizer är det dags för uppföljaren The Equalizer 2 och det är Antoine Fuqua som står som regissör precis som i den första filmen.
Även på skådespelarlistan ser vi bekanta ansikten från den första filmen och Denzel Washington håller i huvudrollen som den förre detta CIA Black Ops agenten Robert McCall och därmed gör vad som är lite förvånande sin första uppföljare någonsin.

Det vi fastnade mest för i den första filmen var balansen där fokus inte enbart lagts på stora actionscener utan når lite djupare. I The Equalizer 2 får vi mer av den varan och den 121 min långa filmen upplevs som en kortare film. Det är mycket tack vare att filmen lyckas hålla sig intressant från start till slut. Storyn är väl gjord vilket tillåter ett lite långsammare tempo jämfört med många andra action filmer samtidigt som vi får ta del av en stor del av Denzel Washingtons kvaliteter, både i fightscener men också i de många lite egendomliga beteendemönster Robert McCall har.
Det är helt enkelt en film med många dimensioner och två av de snabbaste timmarna vi haft på ett tag framför en film. The Equalizer två hade gärna fått vara lite längre.

Bild:
Från start dök det upp några små frågetecken på bilden, framförallt i öppningsscenerna med tåget som såg lite tillgjorda och ej naturliga ut men därefter upplevde vi det som kvalitén gick upp och höll sig med en bra jämn kvalitet i resten av filmen.
Under fightingscener som ofta är för hand eller med kniv skulle det kunna vara svårt att hinna uppfatta de tekniska rörelserna men i och med att det byts kameravinklar frekvent i just dessa scener snappar vi upp en hel del av fighting tekniken och små detaljer som vi troligen inte skulle uppfattat utan dessa byten av vinkel vilket också gav filmen lite mer genomarbetat intryck.

Ljud:
Blu-ray versionen av filmen har ett DTS HD Master Audio 7.1 ljudspår och filmen bjuder på en del bra ljudupplevelser men går aldrig över till att riktigt briljera.
Vi valde att låta receivern gå till DTS Neural för att få med höjdkanalerna vilket lyfta upplevelsen lite extra.
I slutet av filmen är det en lång sekvens utomhus mitt under en blåsande storm och här får surround en hel del detaljer att jobba med då det ständigt flyger bitar i luften och dörrar som står och slår mm. 

Det hade det varit extra roligt att höra hur Atmos ljudspåret hade varit just här då det kändes skräddarsytt för just en sådan upplevelse så det skulle helt klart kunna vara värt att kika på 4K utgåvan som har Dolby Atmos ljudmixen för att få ut det lilla extra. Men överlag fungerar även uppmixen avd DTS till DTS Neural ganska bra här. 

Extramaterial:
Blu-ray versionen innehåller även lite extramaterial som du kommer åt från startmenyn. Här rekommenderar vi att ta en titt på ”Denzel as McCall: Round Two”, ” Seconds Till Death: Action Breakdown” och ” Seconds Till Death: Action Breakdown” som gav en intressant inblick i skapandet och iden bakom filmen.

° 11 Deleted & Extended Scenes
° Denzel as McCall: Round Two
° Seconds Till Death: Action Breakdown
° Through Antoine’s Lens: The Cast
° Trivia Track: Pop-up trivia guaranteed to surprise even the biggest fans of The Equalizer

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
The Equalizer (2014) Recenserad här

Specifikation
Original titel: The Equalizer 2
Svensk titel: The Equalizer 2
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Crime, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Antoine Fuqua
Skådespelare: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Orson Bean, Bill Pullman, Melissa Leo, Jonathan Scarfe, Sakina Jaffrey, Kazy Tauginas, Garrett Golden, Adam Karst, Alican Barlas, Rhys Olivia Cote, Tamara Hickey,  m.fl.
Ljud: DTS HD MA 7.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 121
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-08-24
Releasedatum: 2019-01-21
Åldersgräns:  15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON