THE JUDGE / DOMAREN (2017)

Oscarbelönade Emma Thompson spelar hovrättsdomaren Fiona Maye, som försöker rädda livet på den svårt sjuke sjuttonåringen Adam (Fionn Whitehead från Dunkirk).
Hans föräldrar vägrar honom en livsviktig blodtransfusion på grund av sin religiösa övertygelse.
Lagen ger Fiona rätt att gå mot deras vilja, men vad vill Adam själv?
Mötet dem emellan kommer att förändra bådas liv, och kanske ser hon i Adam det barn hon aldrig fått.
Samtidigt måste Fiona kämpa för sitt äktenskap med Jack (Stanley Tucci) som trots att han älskar henne vill ha en affär med en annan kvinna.

Recension:
The Judge, eller Domaren som den också heter här i Sverige är filmbaserad på den bästsäljande boken ”The Children Act” av författaren Ian McEwan. Titeln på boken blev också filmens original titel.
Med inspelning 2017 har den tagit lite längre tid på sig att nå ut i handeln när den hade release nu i måndags 21/1-2019.
I Huvudrollen hittar vi hovrättsdomaren Fiona Maye som spelas av Emma Thomson. Hon har ett krävande jobb och hennes beslut påverkar många på både liv och död. Hennes man Jack (Stanley Tucci) har tröttnat på att Fiona alltid har fullt upp med sitt jobb och känner sig åsidosatt.
Mitt i ett fall med stora beslut kommer det dysfunktionella förhållandet ikapp henne när Jack bestämmer sig för att ha en affär och bryta vardagen. 

Det blir en känslosam bergochdalbana där Fiona slits mellan allvarliga beslut i sitt jobb och hur hon ska hantera sitt privata liv.
Filmen lyfter fram stora frågor. Det aktuella fallet handlar om en minderårig som behöver en blodtransfusion för att överleva men både pojken och hans föräldrar är emot det då det går emot deras religion som jehovas vittnen.
Är det rätt att låta en person dö när man kan rädda dem? Ska en minderårig kunna fatta dessa beslut och är det ett eget val, eller är valet påverkat från föräldrar och personer i omgivningen?
Vad händer i ett förhållande när ”nykärleksgnistan” är borta sen länge? Eller när ens yrke tar upp all tid och när tid tillsammans inte längre prioriteras?

Emma Thompson har en känslofylld roll att tackla och hennes skådespelarinsats är strålande i denna film, kanske det bästa med hela filmen.
Filmen börjar också väldigt bra. Vi kommer in i känslan väldigt snabbt och det byggs upp en förväntan/spänning om vad som händer, hur det ska gå för den sjuke pojken, domarens beslut och även vad som händer i domarens privata förhållande.
Men det som startar väldigt lovande och byggts upp tar ganska snabbt en vändning.
Det aktuella fallet avklaras relativt snabbt och uppbyggnaden snuvar oss lite på finalen. Detta är halvvägs igenom filmen och därefter försvinner lite av spänningen och vi tappar tråden på det som var så bra uppbyggt. 

Utan att lämna ut några spoilers lever inte den andra halvan upp till den första och vi blir lite besvikna.
Trots detta så för filmen med sig en hel del tankar. Det är starka frågor som ställs och man kan inte låta bli att bli berörd och fundera på dem. Inga raka svar ges så det är upp till tittaren själv att avgöra rätt och fel och vi känner här att filmen faktiskt har lyckats förmedla något mer än bara 90min underhållning. 

Vi avslutar filmen med våra egna tankar och ett minne av Emma Thompsons fina skådespelarinsats.

Bild: Filmen är i 1.85:1 format vilket innebär att den nästan fyller ut en vanlig tv/projektor i 16:9 format, med endast små ”Black Bars” upp och nedtill. Färgtemperaturen på filmen går åt det lite kallare hållet men bilden upplevs ren och det är bra detaljer på t.ex huden vid närbilder.
Med ett så pass lugnt drama är det inte så mycket som sätter bilden på prov,

Ljud: I DVD utgåvan är det ett Dolby Digital 5.1 ljudspår medan på Blu-ray versionen (som vi recenserar här) kan vi ta del av DTS HD Master Audio i en 5.1 mix.
Filmen håller ett lugnt drama tempo där det inte lämnas mycket utrymme till ljudeffekter men vi får ett klart ljud med tydlig dialog och det är helt på sin plats i en sådan här film. Vi har helt enkelt inget att säga om detta och kan bara konstatera att ljudet håller hög kvalitet för ändamålet. 

Summering:
Vi hade nog en lite högre förväntan på filmen efter att ha sett trailern. Om vi ser till storyn har vi lite svårt att få ihop båda ”halvlekarna” av filmen men tycker trots det att filmen är sevärd och lyfter fram viktiga frågor som är svåra att skaka av sig efter att filmens eftertext börjat rulla.
Är du på humör för en lugn drama film är denna värd en titt!

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Children Act
Svensk titel: The Judge / Domaren
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Richard Eyre
Skådespelare: Emma Thompson, Fionn Whitehead, Stanley Tucci, Nikki Amuka-Bird, Ben Chaplin, Jason Watkins, Rupert Vansittart, Rosie Cavaliero, Anthony Calf, Honey Holmes, Stacha Hicks, Nicholas Jones, Eileen Walsh, Dominic Carter, Andrew Havill m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 105
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2018-08-24
Releasedatum: 2019-01-14
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Scanbox
Link to discshop
Link to discshop
Link to CDON
Link to CDON