DARKEST HOUR (2017)

I den hyllade regissören Joe Wrights drama DARKEST HOUR ser vi Oscars®- vinnaren Gary Oldman i ”en imponerande rollprestation” (Richard Lawson, Vanity Fair).
När Hitlers trupper drar fram genom Europa och ställer in siktet på Storbritannien, väljs Winston Churchill (Oldman) till ny premiärminister.
Trots att hans parti ifrågasätter allt han gör, och kung George VI (Ben Mendelsohn) är skeptiskt inställd till den nya politiska ledaren, måste Churchill leda nationen och skydda den från det farligaste hotet någonsin.
DARKEST HOUR är ett kraftfullt och inspirerande drama där vi i rollerna även ser Oscars®-nominerade Kristin Scott Thomas och Lily James.

Recension:
Darkest Hour slänger oss till tiden när England stod på brinken av krig med WW2 och vi följer Winston Churchill’s minst satt röriga dagar runt krigets ingång och hans egen utnämning till premiärminister.
Filmen utspelar sig alltså kring 1940-1941 för det mesta och vi ser Gary Oldman göra en riktigt bra roll som Mr. Churchill.
Tempot är filmen är relativt slow men på ett hela tiden intressant sett. Spänningen stiger och man kan nog summera det hela till att filmen bygger sakta upp mot ett av Churchill’s största tal. 

På Ljud och bildfronten kan vi konstatera att bilden håller väldigt bra kvalite, det är inte något färgsprakande som suger in utan en ganska nedtonad film för att matcha händelserna men i har gott om detaljer och ansikten är ibland riktigt skarpa med superb detaljrikedom. 

Filmen har Dolby Atmos, gladeligen nog även på Blu-ray versionen som vi använder oss av i denna review.
En lite annorlunda upplevelse i denna film då det inte finns så mycket action att briljera med (men visst finns det en del och kanske framförallt regnscen och militärflyg tar fram mest effekter hos oss) men ljudet visar också en ganska stor detaljrikedom i denna film. Små saker så som en klocka avskilt i rummets andra sida kan höras ticka och hänger med runt om högtalarna när scenen rör på sig, det fanns gott om sådana här subtila detaljer som vi uppskattade samtidigt som filmen kanske inte var den bästa att få utrymme att briljera med stora Atmos effekter.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Darkest Hour
Svensk titel: Darkest Hour
Recenserad på: Blu-Ray
Genre: Drama, Krigsfilm
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Joe Wright
Skådespelare: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James, Ronald Pickup, Stephen Dillane, Nicholas Jones, Samuel West, David Schofield, Richard Lumsden, Malcolm Storry, Hilton McRae, Benjamin Whitrow, Joe Armstrong, Adrian Rawlins m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (16:9)
Speltid (min): 125
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2018-02-02
Releasedatum: 2018-06-18
Åldersgräns:  12 År
Distributör: Universal (Sony)
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop