WHITNEY (2018)

I den första officiella dokumentären om Whitney Houston bidrar hennes familj, vänner och samarbetspartners till ett generöst och intimt porträtt av en världsstjärna som levde ett stort, men för kort, liv.
WHITNEY innehåller ljud- och videomaterial från hennes karriär som aldrig förut visats, och tar ett gripande och hudnära perspektiv som kommer att omdefiniera hur vi minns en av musikhistoriens största: Whitney Houston.
WHITNEY är regisserad av Oscarvinnande® regissören Kevin Macdonald och producerad av flerfaldigt Oscarvinnande® Simon Chinn (Searching For Sugarman, Man on Wire).

Recension
Den första officiella dokumentären om Whitney Houston ger en intressant insyn i hur hennes liv såg ut och innehåller självklart en hel del musik.
Vi bollas mellan gamla och nutida videoklipp med intervjuer från både bekanta och släktingar och vi följer Whitneys liv från barnåren, till genombrottet, de trasliga åren och till det tragiska slutet.
Med sina 120 minuters speltid är tempot genom åren ganska bra balanserat och mixen mellan gamla videoklipp och intervjuerna från nu-tid är en bra kombo.

Bild:
De nutida intervjuerna ger en väldigt bra och detaljrik bild i Blu-ray versionen men även de gamla videoklippen från förr fungerar väldigt bra och det blir aldrig jobbigt att kika på trots att bilden projiceras ut på drygt 100”. 

Ljud:
Blu-ray versionen som vi har kikat på har ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår och vi valde att spela ut den med uppmix till DTS + Neural X för att få med takhögtalarna i visningen. Självklart blir ljudet väldigt viktig i en dokumentär som handlar om musik och vi glädjer oss åt att detta var ”up to par” här med.
Whitneys fantastiska röst fyllde ut rummet med hög kvalitet och binder fast oss i våra stolar. Även intervjuerna gav ut ett mycket klart ljud. Jämnheten i volymen var också bra och det var inga problem att hoppa mellan de delar som innehöll musik och de delar som var i intervjuerna.

En liten notering är att ljudmixen verkar vara en aning tystare än normala filmer, inga problem då det bara är att höja volymen en gnutta extra.
Vi kör på ett kalibrerat system som ska spela referens volym på -0db, normalt med filmer brukar vi hamna på ca -08db då referens helt enkelt känns för högt i många filmer, här kunde vi gå ända upp till -02db för att få ungefär samma volym, men som sagt, väll upphöjt till det var ljudet mycket bra i denna dokumentär. 

Slutsats:
Vi rekommendera helt klart att ge denna dokumentär en titt. Den är fylld med härlig musik som låter riktigt bra, har bra bild (knivskarp på intervjuerna) och det är intressant att få en närmre bild av Whitneys liv ända från genombrottet fram till slutet. 

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Whitney
Svensk titel: Whitney
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Dokumentär, Musik
Språk: Engelska
Undertext: Finska, Norska, Svenska
Regissör: Kevin Macdonald
Skådespelare/Medverkande : Whitney Houston, Cissy Houston, Aretha Franklin, Bobby Brown, Kevin Costner, Nelson Mandela, Merv Griffin, Dionne Warwick, Bobbi Kristina Brown, Marvin Gaye,  Kenneth ‘Babyface’ Edmonds , Robyn Crawford , Debra Martin Chase , L.A. Reid , Clive Davis m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (16:9)
Speltid (min): 120
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-07-06
Releasedatum: 2018-11-12
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop