OPEN RANGE (2003)

Open Range (2003)

Boss och Charley driver boskap över de öppna vidderna och lever som “freerangers”.
Efter ett våldsamt regnoväder skickar de en medhjälpare till en närbelägen liten stad efter förnödenheter, men han kommer inte tillbaka. När de hittar honom har han blivit svårt misshandlad av lokala ranchägare.
Det visar sig att den lilla staden styrs hårt och brutalt av en korrumperad sheriff och en tyrannisk och mäktig ranchägare som inte tolererar “freerangers”.
Boss och Charley, som har ett förflutet som hårdföra revolvermän, tvingas ta till vapen för att försvara både sina liv och den livsstil de representerar.

För regin har självaste Oscarvinnaren Kevin Costner (Dansar med vargar) ansvarat.
Han spelar även huvudrollen som Charlie och som Boss ser vi den rutinerade skådespelaren Robert Duvall (The 6th day, A Civil Action, (Gone In Sixty Seconds) som bjuder på en bländande rolltolkning. I filmen medverkar även vackra Annette Bening, James Russo och Michael Gambon.

En storslagen film som förenar skoningslösa mäns brutalitet med en omutbar och sympatisk hederskodex – den ultimata drömmen om frihet, till varje pris.

Recension
I ett stormigt sensommarväder fick hemmabion hålla jacken utdragna för säkerhetsskull och istället bestämde vi oss för att ta en recension av en gammal dvd från 2003 på vår tv.

Filmen i fråga blev Open Ranger, en Western rulle med Kevin Costner som både sitter i regissörstolen och står för en av huvudrollerna.
Med de rådande omständigheterna går vi ifrån vårt normala upplägg och gör en lite kortare variant av recension där vi helt lämnar bl.a. ljudet utanför (då vi endast kört tv inbyggda ljud).

Filmen håller ett ganska långsamt tempo med en utdragen uppbyggnad inför en stor avslutning, inte olikt många gamla western filmer och visst har de fått till den feeligen av de gamla klassikerna till viss del. Men någon klassiker når den inte upp till i vårt tycke, den blir för långdragen och det ser ut som några av skådespelarna får jobba hårt för att leverera sina repliker i ett ”western sätt”.

Vi har svårt att se att vårt betyg skulle lyftas av bättre ljud och bild på en större skärm, filmen har funnits ute på Blu-ray och det hade varit intressant att jämföra mot dvd utgåvan, men trots att vi spelade upp den på en tv (60”) kändes det som kvalitet inte höll så bra redan här.

 

Rating

Köp filmen på:
Blu-Ray
hos Discshop
DVD hos Discshop
DVD import Discshop

Specifikation
Original titel: Open Range
Svensk titel: Open Range
Recenserad på: DVD
Genre: Western, Action, Drama, Romantik
Språk: Engelska,
Undertext: Svenska, Danska, Finska, Norska
Regissör: Kevin Costner
Skådespelare: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter, Diego Luna, James Russo, Abraham Benrubi m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1 (sett via tv högtalare i denna recension)
Bild: Widescreen 2.35:1
Speltid (min): 132
Inspelningsår: 2003
Biopremiär Sverige: 2004-05-19
Releasedatum: 2004-07-21
Distributör: Nordisk Film
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop