SOLSIDAN – FILMEN (2017)

En av Sveriges populäraste komediserier blir film! Vi får följa de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov.

Recension
Solsidan slog ner som en succé i svenska hem när serien skapades 2010. Sedan dess har det rullat ut 5 säsonger på 5 år.
Vi har kollat serien, även om det var ett tag sedan vi såg den och filmen, så lite ringrostighet fanns om hur allt slutade av serien inför vår titt av filmen. Vi övervägde att kika om hela serien innan filmen men kände att det skulle ta för lång tid och vi var sugna att se hur Solsidan skulle fungera som film.
När man pratar om serien tyckte vi säsong ett var klockren och även säsong två och tre var mycket bra men i slutet av serien började det kännas som magin var lite tappad, fortfarande med en hel del roliga inslag men ändå inte riktig samma serie som man fastnar för i början.

Så att hoppa in i filmen visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Förhoppningarna sattes möjligen lite lägre för att inte bli besviken.
Tacksamt släpptes all oro ganska tidigt in i filmen då det kändes som den hade hittat tillbaka till seriens bättre delar med balans i handlingen och en humor man både känner igen sig i på många delar och enkelt kan leva sig in i i andra delar.

Filmen är 1h 45min lång och det känns alldeles lagom, balansen i handlingen tillsammans med humorn gör att vi aldrig kommer in i någon svacka i filmen, den känns rolig rakt igenom och varken utdragen eller stressad genom någon del.
Bilden är bra på Blu-ray utgåvan utan att kunna skryta om några fancy effekter eller imponerande ljud delar men det är heller inget vi saknar. En sådan här film handlar om att låta humorn göra sitt och de har de lyckats med.

Vi valde såklart att se den i vår hemmabio men den hade kunnat fungera lika bra att se på en surfplatta eller en tv i sovrummet, nedkrupen under täcket med en god kopp varm choklad till.
Vår slutsats blir att det är en helt klart sevärd film, väldigt lättsam och med bra balans i humorn.

Det är inget krav att behöva se serien först men har man inte sett den rekommenderar vi ändå att man börjar på serien, filmen blir nog en aning lättare att komma in i då man redan byggt upp en uppfattning om historian och dynamiken i familjerna som vi följer i filmen.

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien:
Filmen följer upp serien med samma namn. Totalt 5 säsonger har gjorts mellan 2010-2015

Specifikation
Original titel: Solsidan – Filmen
Svensk titel: Solsidan – Filmen
Recenserad på: Blu-Ray
Genre: Komedi
Språk: Svenska
Undertext: Arabiska, Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Felix Herngren, Måns Herngren
Skådespelare: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin, Malin Cederblad, Rebecka Teper, Henrik Schyffert, Frida Hallgren, Sven Wollter, Leonardo Rojas Lundgren, Elsa Bucht Wesslén m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen 16:9
Speltid (min): 105
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-12-01
Releasedatum: 2018-03-19
Åldersgräns: 7 år
Distributör: SF
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop