READY PLAYER ONE (2018)

Året är 2045 och världen befinner sig på randen till kaotisk kollaps.
Människor har sökt trygghet i en virtuell verklighet – universumet OASIS som har skapats av den briljante och excentriske James Halliday.
När Halliday dör, testamenterar han sin enorma förmögenhet till den som hittar den digitala ledtråd han gömt någonstans i det gigantiska OASIS. Det blir en tävling som engagerar en hel värld.
När den unga hjälten Wade Watts bestämmer sig för att delta i tävlingen kastas han in i en fartfylld och svindlande skattjakt genom ett fantastiskt universum fyllt av mysterier och faror.
Från trefaldigt Oscarbelönade Steven Spielberg kommer det fullspäckade actionäventyret Ready Player One baserad på bästsäljande boken med samma namn.

Recension
Vi kan väll börja med att erkänna att innan jag hörde talas om filmen hade jag ingen aning om att det fanns en bästsäljande bok med samma namn, som denna film är baserad på.
Det kanske påvisar lite av mitt Sci-Fi intresse och genren av film är inte något som snurrar allt för ofta i mediaspelaren.
Trots det finns det kort om Sci-Fi filmer jag har uppskattat, rent av varit sådana som är ett måste att se nån gång, så förväntningarna på Ready Player One var inget annat än stora i vilket fall.

Vårt recenserade ex är 4K Ultra HD utgåvan som bjuder på både HDR och ljudmixen Dolby Atmos.
Vi startar med handlingen och återkommer till ljud och bild lite senare.
Vi kastas in i framtiden, år 2045 och ett scenario som ändå inte känns allt för Sci-Fi.
Vår jord är till stor del förbrukad och den digitala världen har gett många människor en mening med livet. I en digital värld kan du göra vad du vill, testa saker du aldrig kunnat drömma om i verkliga livet och det är en flykt från den överbefolkade värld vi lever i.
Den största virtuella verkligheten heter OASIS och när skaparen av OASIS dör lämnar han ett meddelande om att han har i den virtuella världen gömt 3 nycklar. Den första att finna alla 3 vinner och får ägande rätt och kontroll över OASIS som är värt en förmögenhet. Men att finna nycklarna är inte lätt, det krävs listighet och utmaningar.

Vi får följa Wade Watts i sin resa genom tävlingen och det blir både en kamp i den virtuella världen och den riktiga då konkurrerande företag inte tar några gränser för att försöka förhindra att någon annan än dem själva vinner ägandet över OASIS.

Bild:
Mesta delen av filmen utspelar sig i den virtuella världen, så naturligtvis är följer vi filmen mest i ett datagjort perspektiv och det är fantastiskt bra gjort. Tankarna går till Avatar på många sätt. Bilden är knivskarp i 4K versionen och färgerna magiska.
Första minuterna kändes det lite konstigt att kolla på en film som i stort sett kunde vara en filmsnutt i ett tv-spel eller liknande men allt är så bra gjort så man glömmer helt bort sig i att allt vi ser inte är verkligt, ett mycket gott betyg och helt klart en film som gör 4K intressant.

Ljudet:
Den klassiska frågan från entusiaster på forum för ljud och bild är ”Tips på bra film att testa ljudet på”. Senaste tiden har Ready Player One dykt upp som svar i topp allt oftare och vi förstår det. Ljudet i vår recenserade version (4K UHD) är en Dolby Atmos mix, även utgåvan av Blu-ray innehåller Dolby Atmos mixen vilket är roligt att se.
Detta är en film som ett Atmos ljudspår verkligen fungerar bra till. Det är bra med effekter och Atmos ljudet höjer hela upplevelsen ordentligt, den passar perfekt in med sitt objektbasserade ljud som rör sig runt i rummet i takt med den virtuella världen utan regler som spelar upp sig på skärmen.

Filmen är utan tvekan ett måste att testa sin Atmos anläggning på men även utan Atmos rekommenderar vi att spana in denna rulle då den har mycket bra att erbjuda, från topp ljud, till grym bild och faktiskt en ganska spännande story, även för dem som inte är galna i Sci-Fi.

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Ready Player One
Svensk titel: Ready Player One
Recenserad på: 4K UHD Disc
Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Steven Spielberg
Skådespelare: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Philip Zhao, Win Morisaki, Hannah John-Kamen, Ralph Ineson, Susan Lynch, Clare Higgins, Laurence Spellman, Perdita Weeks m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1) 4K HDR (4K utgåvan)
Speltid (min): 139
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-03-28
Releasedatum: 2018-08-06
Åldersgräns: 12 år
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop