X-MEN 2 (2003)

X-Men 2

X-Men är mutanter som har fötts med fantastiska krafter – några kan för flytta föremål med bara tanken, andra kan döda med en blick. Deras uppgift är att skydda en värld som både fruktar och hatar dem.

I detta äventyr måste Professor Xavier, Wolverine, Cyclops, Storm och de andra hjältarna samarbeta med deras ärkefiende Magneto och hans kumpaner för att bekämpa en ännu värre fiende.

Recension
Den första filmen gav oss en bra introduktion till X-Men och dess karaktärer. 2003 var det premier för uppföljaren X-Men 2, återigen får vi följa Professor Xavier och hans X-Men team och skola medan de kämpar för att hålla ett krig borta mellan mutanter och människor, en kamp som denna gång innebär att sammarbeta med sin mutant fiende.

Fast att 2:an har en story så är starkaste intrycket att filmen fokuserar mer på framtiden och kommande filmer, själva storyn som utspelar sig här känns liksom lite åsidosatt eller ”sparad” för att gå vidare med en ny film. Lite synd tycker vi. Samtidigt måste vi gå emot våra egna ord när det kommer till Wolverine, här får vi en lite större inblick i vad som skapat honom medan vi under filmens gång får följa han leta efter sin historia.
Det finns mycket intressant att följa upp med Hugh Jackmans roll och det är inte konstigt att serien har resulterat i 3 filmer enbart fokuserade på just Wolverine.

Bild:
På blu-ray versionen är bilden bra men inget som sticker ut som lite extra bra, däremot finns det en del scener som är avsevärt mycket grynigare och av sämre kvalitet.
Vi märkte det redan från början men kanske en av de bästa exempel är den sista scenen innan sluttexten, bilden är grynigare och ser sämre upplöst ut än merparten av filmen.

Ljud:
Blu-ray versionen innehåller ett DTS HD MA 5.1 spår och liksom 1:an imponera ljudet. Det finns många effekter inbäddade och dynamiken är stor även på denna film.
Även denna gång valde vi att mixa upp ljudet i receivern till DTS Neural:X och vi fick riktigt bra respons på denna mixup.
Ljudet fördelades bra och skapade en större ljudbubbla och effekterna ovanifrån satt bra.

Även om filmen inte får nån höjdar-rating av oss mest på grund av storyn var filmen ganska underhållande att se, mycket tack vare ljudspåret men vi får också skapa oss en djupare inblick i Wolverine och hans bakgrund.

Rating

Köp filmen på:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
X-Men (2000) Recenserad här
X-Men: The Last Stand (2006)
X-Men Origins: Wolverine (2009)
X-Men: First Class (2011)
The Wolverine (2013)
X-Men: Days of Future Past (2014)
DeadPool (2016)
X-Men Apocalypse (2016)
Logan – The Wolverine (2017)

Specifikation
Original titel: X-Men 2
Svensk titel: X-Men 2
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Science Fiction, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Bryan Singer
Skådespelare: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Anna Paquin, Rebecca Romijn, Brian Cox, Alan Cumming, Bruce Davison, Aaron Stanford, Shawn Ashmore, Kelly Hu m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 133
Inspelningsår: 2003
Biopremiär Sverige: 2003-05-02
Releasedatum Blu-ray: 2009-04-22
Åldersgräns: 11 år
Distributör: SF (Fox)
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop