FLUBBER (1997)

Flubber

Plötsligt och inte helt olikt en olyckshändelse lyckas professor Philip Brainard (Robin Williams) uppfinna ett nytt ämne vars egenskaper världen aldrig skådat.
Det är grönt, kan flyga, ser ut som slime och framför allt, det kan rädda ekonomin hos professorns skuldtyngda universitet.

Recension
Med Flubber blev det lite nostalgi känsla, vi förflyttar oss drygt 20 år tillbaka i tiden och jag kan komma ihåg hur fascinerad jag var över denna film när den kom ut.
Effekterna var strålande och filmen var rolig, även om man kanske inte förstod allt som den kemiske professorn mumlade om under sina experiment och tankar.

Sen dess har jag inte satt mig ner och kikat på denna igen först nu nyligen. Denna gång tillsammans med mina barn.
Precis som jag då, har de nu svårt att inte fascineras av den gröna slime vid namn flubber och filmen bjuder på skratt och och komedi på en skön Robin Williams anda.
Effekterna må inte vara lika imponerade denna gången om men vi har sett sämre på nyare produktioner också (PAN – och peters flygscener i slutet av filmen dyker upp som ett exempel).
Jag förstår fortfarande inte allt professorn mumlar om men filmen är enkel att hänga med i och förstå denna gången, något som fortfarande barnen har lite svårt att få koll på, men verkar inte bry sig speciellt mycket om det för vi har ju en rolig slime med som tar det mesta av fokusen!

Trots mycket positivt ser vi denna mer som lite av en nostalgi-resa mer än nått annat. Filmen är okey, effekterna var bra och till viss del relativt okey nu också men det märks ganska tydligt hur filmerna har ändrat sig lite genom åren, till det positivare för det mesta skulle jag säga.

Filmen har utgått i Sverige men det går att köpa en importerad version från t.e.x Discshop eller CDON på DVD. Filmen saknar då svensk text och finne ej med svensk dubbning heller om man föredrar det eller vill se den med barn som ännu inte är bekväma med Engelskan.
Netflix är ett utmärkt allternativ i detta fall där du båda får svensk textning och dubbning till svenska som valmöjligheter.

Rating

Köp filmen på:
DVD (import) hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Flubber
Svensk titel: Flubber
Recenserad på: Netflix
Genre: Komedi, Familj, Barn, Sci-Fi
Språk: Engelska (dubbat svenska som alternativ på Netflix)
Undertext: Svenska
Regissör: Les Mayfield
Skådespelare: Robin Williams, Marcia Gay Harden, Christopher McDonald, Jodi Benson, Ted Levine, Clancy Brown, Raymond J. Barry, Wil Wheaton, Edie McClurg,  m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 HD
Speltid (min): 93
Inspelningsår: 1997
Biopremiär Sverige: 1998-03-20
Tillagd på Netflix Sverige: 2017-12-30
Åldersgräns: 7 år
Distributör: Disney