INGLORIOUS BASTERDS (2009)

INGLOURIOUS BASTERDS

En ung flicka får bevittna sin familj bli avrättad under det första året av den tyska ockupationen av Frankrike, hon lyckas fly och beger sig till Paris med ny identitet där hon blir ägare av en biograf.
På annat håll i Europa arrangerar löjtnant Aldo Raine, med hjälp av en grupp judiska amerikaner, en serie snabba och chockerande hämndaktioner mot tyskarna.
Gruppen, som blir känd hos fienden som “the basterds”, möter den tyska skådespelerskan tillika spionen Bridget von Hammersmark och de förenas i målsättningen att störta ledarna för det Tredje riket.
Den unga flickan ser sin chans till hämnd när hennes biograf blir utvald för att visa premiären av en ny tysk film inför de största ledarna för det tredje riket samtidigt som ”The Basterds” planerar sin största kupp inför samma premier.

Recension
Det finns gott om filmer som utspelar sig under andra världskriget och Inglourious Basterds får onekligen läggas in i det facket men den skiljer sig samtidigt ordentligt från mängden.
Filmen är uppdelad i fem kapitel och att Quentin Tarantino sitter på regissörsstolen är tydligt redan från start.
Inglourious Basterds lyckas med en väldigt märklig cocktail mix bestående av andra världskrigets allvar, känslor och otäcka händelser men också, att samtidigt distansera sig från det djupa och få det till en stundtals ”lättsam” film att glida med i.
Vi går från ett allvarligt läge till att sväva iväg i en lång dialog i flera olika språk som tar oss längre och längre bort från händelsen till att plötsligt vara mitt i allvaret igen. Man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig i nästa stund och det är en stor bidragande faktor till att filmens 147min ändå inte känns riktigt så lång.

Brad Pitt står för det stora affischnamnet i rollistan och är intressant att följa men Christoph Waltz som spelar nazistöverste Hans Landa är den som imponerar mest och är helt klart drinkpinne i denna cocktail mix!
Med en slags komisk mantel över sig, speciella dialoger och distinkt ”uttöjda” scener sticker denna krigsfilm ut sig från mängden och blir ett välkommet inslag i ett annars så ofta standardiserat mönster i genren.

Rating

Specifikation
Original titel: Inglourious Basterds
Svensk titel: Inglourious Basterds
Review av: Netflix
Genre: Action, Äventyr, Drama, Krig
Språk: Engelska (delar i franska och tyska)
Undertext: Svenska, Engelska, Norska, Tyska, Finska
Regissör: Quentin Tarantino
Skådespelare: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl Til Schweiger, Gedeon Burkhard, Jacky Ido, B.J. Novak, Omar Doom m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1
Speltid: 147 min
Inspelningsår: 2009
Biopremiär Sverige: 2009-08-21
Releasedatum Blu-ray: 2009-12-18
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Universal