TANGLED (2010)

TANGLED

Kungarikets mest eftersökta (och charmiga) tjuv, Flynn Rider, träffar av en slump den blonda tonåringen Rapunzel som har livslångt utegångsförbud och är fast i ett högt torn.
Mötet är början på ett hårresande äventyr som innehåller en snabb polishäst, en överbeskyddande kameleont och ett läskigt gäng banditer.
Flynn har klarat sig genom livet genom att vara snygg, prata fort och ha tur – men när han väljer ett mystiskt torn som sitt gömställe ser det ut som om turen vänder.
Han blir nockad, fastbunden och tagen som gisslan av den vackra och modiga Rapunzel, vars gyllene hår på 23 meter inte är det som är mest märkligt med henne.
Inlåst och ensam ser Rapunzel denna tjuv som vägen ut ur tornet.

Recension
Med nydoppade popcorn är det filmkväll tillsammans med en av våra yngsta recensenter och på kvällens program står Trassel (Tangled engelsk titel).
Det är ett gott betyg när popcornen inte går åt för snabbt, då vet man att de yngre är med i filmen och efter ett inledande snabbt tempo med handen ner i popcornskålen avtar det så sakteligen.

Trassel bjuder på fin musik och för de små och en spännande story även om den känns igen från andra Disney filmer lite för mycket för oss äldre för att upplevas som nyskapande.
Däremot är den ganska rolig och humorn fungerar lika bra för vuxna som barn, en avvägning som inte alltid är så lätt att få till!

Filmen är barntillåten men har några inslag som kan upplevas lite läskiga för de minsta. Det är framförallt lite mörkare scener när Rapunzel´s ”mamma” blir arg som skrämmer lite men innan det hinner växa är scenen förbi och utbyts till en lättsam ton igen, för en 5 åring i precis rätt ögonblick för att inte bli för mycket.

Det märks klart att det är ett spännande äventyr för de yngre att följa med i men saknar lite nytänkande för att vi äldre ska fasta helt för denna film som ändå får ses som en helt okey familjefilm tillsammans med en skål med popcorn.

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

 

Specifikation
Original titel: Tangled
Svensk titel: Trassel
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Familj, Disney, Barn, Komedi, Romatik
Språk: Danska, Engelska, Finska, Tyska, Isländska, Norska, Svenska, Turkiska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Tyska, Norska, Svenska
Regissör: Nathan Greno, Byron Howard
Skådespelare: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Perlman, M.C. Gainey, Jeffrey Tambor, Brad Garrett, Paul F. Tompkins, Richard Kiel,  m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1 – DTS 7.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 96
Inspelningsår: 2010
Biopremiär Sverige: 2011-02-04
Releasedatum: 2011-06-08
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Disney