FIFTY SHADES DARKER (2017)

Fifty Shades Darker

Jamie Dornan och Dakota Johnson är tillbaka som Christian Grey och Anastasia Steele i Fifty Shades Darker, den andra filmen baserad på den internationella bästsäljaren.
När Christian försöker vinna tillbaka Anastasia är hon villig att ge honom en ny chans om han går med på ett nytt upplägg. När de börjar bygga upp tillit till varandra igen dyker skuggor från Christians förflutna upp.
Jack Hyde (Eric Johnson) och Elena Lincoln (Kim Basinger) ansluter till ensemblen, fast beslutna att ödelägga parets hopp om en gemensam framtid.

Recension
Två år efter den första filmen var det premiär för del 2, Fifty Shades Darker och filmen tar vid ungefär där den förra slutade.
Borta är den där osäkerheten vi upplevde i början av första filmen mellan Dornan och Johnson men tyvärr känns även flera lager i storyn bortblåst.
Vi har tappat djupet och filmen har gått över till att förlita sig än mer på sex och publiciteten från den första filmen.

Storyn blir lite rushed och vi får för många delar som sveper förbi i all hast utan att ge eftertryck i resten av filmen trots att det kan vara ganska stora saker som händer.
Filmen blir också ganska förutsägbar och det känns som vi allt för ofta ligger ett steg före vad som utspelar sig framför oss och det är utan att ha läst böckerna eller hört/läst om filmen innan vi satt oss ner för att titta.
Vi saknar det där nyskapandet för att uttrycka det på ett annat sätt.

Filmen känns nästan lite som en hållplats där vi laddar om från första filmen, skapar lite nya intriger som kanske kan få blomma ut i en lite vassare tredje film. Om det stämmer får vi vänta och se.

Ljudet i första filmen hjälpte till att höja filmen och även i Fifty Shades Darker får vi en hel del användning av soundtracks för att höja intrycket. Däremot saknar vi effekter i soundmixen. Blu-ray versionen är bestyckad med DTS X  ljudspår men den upplevs väldigt lite använd till just effekter.
Det finns en hel del tillfällen, regn, fyrverkeri och duschscener skulle kunna lyftas med takhögtalarna, likaså helikopterscenerna som vi från andra filmer sett (eller hört) fungera utmärkt för att ge en större ljudbild, men vi får nästan inga effekter i våra takhögtalare i dessa scener. Istället verkar de nästan enbart använts till att ge en lite större rymd i musikdelen, synd tycker vi.

Rating

 

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Fifty Shades of Grey (2015) recenserad här
Fifty Shades Freed (2018)

Specifikation
Original titel: Fifty Shades Darker
Svensk titel: Fifty Shades Darker
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Romantik
Språk: Engelska
Undertext: Svenska, Danska, Finska, Norska
Regissör: James Foley
Skådespelare: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson, Eloise Mumford, Bella Heathcote, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Max Martini, Bruce Altman, Kim Basinger, Marcia Gay Harden m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: 2.39:1
Speltid (min): 131 (unmasked edition)
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-02-10
Releasedatum: 2017-06-12
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Universal (Sony)