THE GREATEST SHOWMAN (2017)

The Greatest Showman

Detta är den sanna och fascinerande berättelsen om P.T. Barnum, en av historiens mest legendariska underhållare. Han var en visionär som från ingenting lyckades skapa en spektakulär cirkus som fängslade miljontals människor runt om i hela världen.

Recension
Färgsprakande, värmande och fängslande!
The Greatest Showman slår på med en stor show och vi kan bara luta oss tillbaka och njuta av vad vi bjuds på.

Musikaler är inte alltid vår favorit, det finns en del exempel som känns alldeles för inrammade och stela – Där musik och sång inte naturligt gifter sig med filmens handling.
Bra låtar kan rädda upp en del men finns inte den naturliga samhörigheten blir sångnumren lite av en uppfyllnad och handlingen blir satt på paus vilket resulterar i en ryckig upplevelse.

Ska vi bara framhäva en sak som är bra med The Greatest Showman så är det precis det här som är så bra.
Sång och musik kommer inte påtvingad in i filmen utan faller sig väldigt naturligt in och låtarnas texter är så väl bearbetade till handlingen så de förstärker filmens story på ett mycket bra sätt.
Detta är ett utmärkt exempel på hur musik kan förstärka känslorna så pass mycket.

Men utan en bra handling kan inte naturligt kommande musik rädda upp det hela, nej det behövs en helhet också och här får vi en spännande film redan från start som fängslar oss med hopp, förtvivlan, drömmar och kärlek ända fram tills eftertexterna börjar rulla.

Filmen utspelar sig under 1800-Talet men regissören Michael Gracey har tagit ut svängarna en del och resultatet har blivit en modern historia där tidseran till viss del får agera bisittare samtidigt som den finns med i bakgrunden som en röd tråd genom filmen.
Även de musikaliska delarna håller en mycket modern torn med både hiphop inspirerad dans och musik såväl som fina duetter.
Mixen av allt detta har blivit väldigt bra och gör att filmen flyter på i ett mycket bekvämt sätt.

Det märks också att alla skådespelare har tränat hårt på sin koreografi inför denna film, något som man kan få lite djupare information om på extramaterialet om man köper filmen via iTunes.

Köper ni filmen via iTunes rekommenderar vi varmt att kika in just extramaterialet också. Det finns runt 1h extra material inspelat att se och det är många intressanta delar som de delar med sig om kring filmens skapande del.

The Greatest Showman klockar in på 105 min speltid, en ganska lagom tid för en film enligt oss. Eftersom filmen går igenom ganska många år så är tempot i filmen också ganska högt och det är nog detta som är det ända vi kände inte riktigt klickade till helt.
En del av filmen gick lite för snabbt fram i tid och det upplevdes som man missade något i just detta skede.

Bild & Ljud
Vi har recenserat denna film via iTunes där The Greatest Showman går att köpa i 4K HDR och ljudet är Dolby Digital Plus 7.1.
Bilden upplevdes mycket bra, och filmen är inspelad med mycket färgglada färger och vackra ljussättningar i mörkare scener där HDR verkligen bidrar att framhäva detaljer och helheten.

Ljudet valde vi låta receiern mixa upp till Dolby Surround (Dolbys upmixade variant av Dolby Atmos).
Vi upplevde att ljudnivån var lite lägre än på många filmer vilket enkelt rättades till med några tryck på fjärrkontrollen för att höja volymen, sedan bjöd filmen på ett bra ljudspår med klara dialoger och såklart mycket fokus på sång som också lät väldigt bra.

Filmen finns på disc i 4K utgåva också, och på den utgåvan är mixen i Dolby Atmos vilket kan vara värt att tänka på inför ett eventuellt köp. Å andra sidan tycker vi iTunes extra materialet var värt köpet via iTunes och nu när Apple har annonserat att de kommer släppa en uppdatering till ATV 4K + uppdatera ljudspåren på redan köpta filmer till Dolby Atmos om mixen finns får man Dolby Atmos snart till denna där med och den kommer med största sannolikhet att ses om med den uppdateringen också hos oss.

Med detta har vi bara vår rating kvar att presentera och The Greatest Showman blir vår första film att nå full pott med 5 av 5!

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Greatest Showman
Svensk titel: The Greatest Showman
Recenserad på: iTunes 4K HDR
Genre: Drama, Musikal
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Michael Gracey
Skådespelare: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Austyn Johnson, Cameron Seely, Keala Settle, Sam Humphrey, Yahya Abdul-Mateen II, Eric Anderson, Ellis Rubin, Skylar Dunn, Daniel Everidge, Radu Spinghel m.fl.
Ljud: Dolby Digital Plus 7.1
Bild: Widescreen 2.40:1 4K UHD HDR
Speltid (min): 105
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-12-25
Releasedatum Disc: 2018-05-14
Åldersgräns: 11 år
Distributör: FOX