TOY STORY (1995)

Toy Story (1995)

Trädockan Woody har alltid varit pojken Andys favoritleksak och ledare för de andra leksakerna. Allting förändras den dag då Andy fyller år och får en ny, supercool Buzz Lightyear-docka i present.
Woody ser avundsjukt på medan Buzz blir både Andys och de andra leksakernas nya favorit.
Men när Woody och Buzz av misstag hamnar hos den elake grannpojken Sid, måste de tidigare rivalerna hjälpas åt för att kunna fly. Men kommer de att lyckas innan Sid ska påbörja sina läskiga leksaksexperiment?

Recension
Den 22:a November 1995 rullade världens första helt 3D-animerade långfilm ut på bioduken i USA, nästan 4 månader senare hade den premier på de svenska biograferna. Filmen var innovativ redan då och nu 23 år senare håller den fortfarande väldigt hög standard.

Handlingen är rolig, enkel att följa med i och spännande för de yngre.
Men det som slår störst när vi kikar på blu-ray versionen som kom ut 2011 är hur bra kvalitet det är på filmen.

Bilden är riktigt skarp och det finns gott om detaljer samtidigt som färgerna har en tendens att poppa ut riktigt ordentligt. Det är svårt att tro att filmen inte är gjord de senaste åren!

Även ljudet hänger med, den är inte fullproppad av effekter men det kommer scener lite då och då som låter ett surroundsystem få bredda ljudupplevelsen på ett effektfullt sätt, mycket uppskattat och inte alls självklart i en barnfilm.

Toy Story kom ut och visade teknik i framkant, ihop med en härlig story och bra musik och det är inte konstigt att det blev en stor hit som levererar än idag.
Två senare filmer (Toy story 2, 1999 och Toy Story 3, 2010) har följt och Toy Story 4 är planerad att nå biografen nästa år.

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Toy Story 2 (1999) recenserad här
Toy Story 3 (2010)
Toy Story 4 (planerad 2019)

Specifikation
Original titel: Toy Story
Svensk titel: Toy Story
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Äventyr, Komedi, Disney, Pixar, Familj
Språk: Danska, Engelska, Finska, Isländska, Norska, Polska, Svenska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Isländska, Norska, Polska, Svenska
Regissör: John Lasseter
Skådespelare (röster): Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Annie Potts, John Morris, Erik von Detten, Laurie Metcalf, R. Lee Ermey m.fl.
Skådespelare (Svenska röster): Björn Skifs, Fredrik Dolk, Thomas Engelbrektson, Gabriel Odenhammar, Rune Ek, Stefan Frelander, Olli Markenros, Lena Ericsson, Johan Halldén, Gizela Edstrand, Mikael Roupé m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1 (Engelska), Dolby Digital 5.1 (Svenska)
Bild: Widescreen 1.78:1
Speltid (min): 81
Inspelningsår: 1995
Biopremiär Sverige: 1996-03-08
Releasedatum: 2011-08-03
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Disney