ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND (2004)

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND

Joel blir chockad när han får reda på att hans flickvän Clementine har låtit radera ut alla minnen av honom och deras stormiga förhållande. I ren desperation söker han upp företaget Lacuna Inc som uppfunnit denna minnesraderingsprocess.
Han ber dem att radera alla hans minnen av Clementine.
Samtidigt som hans minnen av Clementine börjar försvinna så börjar han på nytt upptäcka den passion de hade i början av deras förhållande.
Plötsligt vill han inte längre glömma henne, så han börjar smyga undan en del minnen till andra delar av hjärnan där de inte alls hör hemma. Detta får naturligtvis stora konsekvenser för alla hans övriga minnen.

Recension
Clementine (Kate Winslet) låter sig få sina minnen raderade från sitt förhållande med Joel (Jim Carrey) och när Joel får reda på det beslutar han sig för att göra samma sak.
Men väl inne i proceduren ångrar han sig och vi hoppar runt bland hans minnen i en desperat kamp för honom att på något sätt gömma en del minnen av förhållandet från att bli raderade.

Filmen kan upplevas lite rörigt med ett ganska långsamt tempo men känns ändå ganska lätt att följa med i.
Vi kan aldrig pussla ihop alla bitar och man blir inte helt klok på om vi ser ett lyckligt eller ett sorgligt slut, det lämnas helt enkelt till betraktaren själv att avgöra.

Vad filmen lyfter fram intressant är om det är bättre att leva med gamla minnen eller att glömma dem helt, och om de glöms, kommer vi att sakna något?
Är saker så dåliga som man upplever dem för stunden, ibland kan det vara värt att stanna upp och se om man kan hitta tillbaka till vad man tyckte var bra och måste man ge upp om allt pekar åt att ett förhållande inte kommer att fungera?

Det märks att filmen har några år på nacken nu, tekniska prylar känns som stenåldern och effekterna är inte riktigt med i matchen mot vad vi är vana att se idag men det är inget som förstör upplevelsen i tittandet.
Det hänger en lite sorgsen tyngd över filmen men vi får också en del humor i den och lite klassiska Jim Carrey drag lyser ut även om han tonat ner humorn en hel del för att skapa en mer seriös känslomässig inre kamp åt huvudkaraktären Joel.

Rating

 

På Disc:
Blu-Ray
hos Discshop
DVD hos CDON (import) eller Discshop

Specifikation
Original titel: Eternal Sunshine Of The Spotless Mind
Svensk titel: Eternal Sunshine Of The Spotless Mind
Recenserad på: Netflix
Genre: Drama, Romantik, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Svenska
Regissör: Michel Gondry
Skådespelare: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Gerry Robert Byrne, Elijah Wood, Thomas Jay Ryan, Mark Ruffalo, Jane Adams, David Cross m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 103
Inspelningsår: 2004
Biopremiär Sverige: 2004-08-20
Releasedatum: 2005-02-16 (disc)
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Sandrews