AMERICAN MADE (2017)

AMERICAN MADE

Tom Cruise återförenas med regissören av Edge of Tomorrow, Doug Liman, i ett internationellt äventyr baserat på sanna händelser om smugglaren och piloten som rekryteras för att driva den största täckoperationen i USA:s historia. American Made är baserad på en sann historia om CIA:s största hemlighet med mottot: Det är inte ett brott så länge du gör det för den goda sidan…

Recension
På förhand blir en film oftast lite intressantare när den handlar om eller baseras på verkliga händelser. Med American Made blir det lite extra roligt då den spinner iväg ur kontroll ganska ordentligt och hade man inte blivit påmind här och där i filmen om att den baseras på en sann historia hade man snabbt glömt bort det.

Vi kommer in i slutet av 70-talet och piloten Barry Seals (Tom Cruise) tjänar lite extra pengar vid sidan om via att smuggla in lite kubanska cigarrer.
CIA värvar in honom för att till en början ta bilder från luften men operationen växer snabbt och snart är Barry insyltad i USA största täckoperation i historien.
Finansiering av krig, utbildning i krigsföring och narkotikasmuggling med de största kartellen i Colombia öppnar upp för ofantligt stora summor pengar och Barry Seals är inte sen på att se möjligheterna, men kan det sluta lyckligt!?

Filmen startar fartfyllt och en bit in är det take off på riktigt och allt spinner ur kontroll på ett underhållande sätt. Det blir aldrig tråkigt och Tom Cruise sätter stor prägel på huvudpersonen som bjuder in till riktig karusell feeling, det är bara att luta sig tillbaka och hänga med.

En intressant film med mycket humor och fart gör det lätt att hänga med samtidigt som den subtilt påminner oss om att detta är en sann berättelse under filmens gång.

Ljud:
Här finns det en hel del effekter med många flygplansscener vilket DTS X lyfter fram väldigt bra! Både 4K och Blu-ray versionen har DTS X ljudspåret vilket är välkommet, framförallt för oss som spelat upp denna film med Blu-ray versionen.

Bild:
Bilden är okey men det känns som det lagts på ett filter för att öka känslan av att filmen utspelar sig i 70 och 80-talet så vi får aldrig riktigt den där wow effekten här.
Det finns även en del små klipp som är från den tiden som är av sämre kvalitet men de har ändå ett syfte i filmen och skapar känslan.
Märkligast blir nog ändå eftertexten där de valt att spela upp i gammal stil med låg upplösning, det ser inget vidare ut när man skjuter ut den på en projektorduk på drygt 100”.

Rating

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: American Made
Svensk titel: American Made
Review av: Blu-ray
Genre: Action, Biografi, Komedi, Drama, Thriller, Historia, Crime
Språk: Engelska
Undertext: Arabiska, Danska, Holländska, Finska, Tyska, Isländska, Italienska, Norska, Portugisiska, Spanska, Svenska, Hindi, Engelska för hörselskadade
Regissör: Doug Liman
Skådespelare: Tom Cruise, Caleb Landry Jones, Jesse Plemons, Sarah Wright, Domhnall Gleeson, Jayma Mays, Lola Kirke, Benito Martinez, Connor Trinneer, Jed Rees, William Mark Mccullough, Juan Gaspard, April Billingsley, Steve Coulter, Mike Pniewski m.fl.
Ljud: DTS X
Bild: 1.85:2
Speltid: 115 min
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-08-25
Releasedatum: 2017-12-18
Åldersgräns: 11 år
Distributör: Universal (Sony)