13 HOURS: THE SECRET SOLDIERS OF BENGHAZI (2016)

13 HOURS

När allt gick fel hade sex män modet att göra det rätta. Den visionära regissören Michael Bay levererar ett “stenhårt actiondrama”* som du sent kommer att glömma: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi.
Följ de före detta elitsoldaternas livsfarliga kamp för att rädda amerikanska liv i denna “känslosamma, mäktiga, nervkittlande skildring av äkta hjältemod.


Recension
Michale Bay behöver inte någon större presentation med filmer som Armageddon, Pearl Harbor och Transformers för att nämna några stöter vi på hans filmer lite här och där och de brukar hålla kvalitet, lika så denna gång.
13 Hours skildrar ett krigsdrama där vi framförallt får följa sex före detta elitsoldater som nu arbetar med säkerhet i den privata sektorn och blir anställda för att hålla den hemliga CIA basen i Libyen säker.
När den närliggande amerikanska basen där USA:s ambassadör befinner sig blir attackerade beslutar de sig för att blåsa sin cover och ge sig in i striden för att rädda sina landsmän.
Med covern blåst står det klart att det bara är en tidsfråga innan fienderna går till attack mot den nu inte så hemliga basen där CIA personal har arbetat med att samla in data och information.
Medan personalen gör allt de kan för att få understöd utifrån flyger kulorna utanför och det ända som står mellan dem och fienden är de sex ex elitsoldaterna.

Tempot i filmen varierar från att börja ganska lugnt, med tid att ge insyn i backgrunden och bygga upp huvudpersonerna till att sedan gå på full gas med korta avbrott mellan fiendernas försök att bryta sig igenom och storma basen.
Filmen är baserad på verkliga händelser och förmedlar starka känslor rakt igenom.
Blu-ray versionen som vi använt oss av i denna rating innehåller Dolby Atmos ljudspår och det passar bra in på de många krigsscenerna med både kulor och explosioner i ganska mäktiga storlekar.

Rating

På Disc:
Blu-ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Svensk titel: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Review av: Blu-Ray
Genre: Action, Krig
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Michael Bay
Skådespelare: John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denman, Dominic Fumusa, Max Martini, Alexia Barlier, David Costabile, Peyman Moaadi, Matt Letscher, Toby Stephens, Demetrius Grosse, David Giuntoli m.fl.
Ljud: Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Speltid: 144 min
Inspelningsår: 2016
Biopremiär Sverige: 2016-02-17
Releasedatum: 2016-06-27
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Paramount