XTZ SUB 12.17

XTZ SUB 12.17

Under en veckas tid har vi haft nöjet att hårdtestat en ny subwoofer i hemmabio miljö. Subwoofern i fråga heter SUB 12.17, den största i SUB 17 Serien och kommer från det svenska högtalarföretaget XTZ.
SUB 12.17 är som namnet avslöjar, en 12″ subwoofer och den finns i tre färgutföranden – Mattsvart, Högblank Svart och Mattvit.

SUB 12.17 levereras med en genomtänkt förpackning.

Vår enhet var i mattsvart utförande och subwoofern kommer väl paketerad i en elegant tygpåse omsluten av två formskurna skumplast former som gjorde att den stod stadigt mitt i kartongen som också var försedd med förstärkta hörn. Tryggt och minskar risken för fraktskador.
Hanteringen av kartongen underlättas också med två kraftiga handtag på kartongens sidor, bra då det är en subwoofer på drygt 25kg.

Rundade hörn förhöjer känslan.

Utöver själva subwoofern innehåller paketet en strömsladd, högtalargaller (även detta levererat i en tygpåse) samt två skumproppar till de två portarna.
SUB 12.17 mäter in på 395 x 510 x 400 mm (B x H x D), långt ifrån liten alltså men den upplevs ändå som relativt smidig mycket tack vare de rundade hörnen som mjukar upp intrycket.

Innan vi går vidare och kopplar in den synar vi byggkvalitén som med tanke på priset imponerar.
De rundade hörnen är en fin detalj som ger ett mer arbetat intryck och den mattsvarta ytan håller hög finish och smälter väldigt bra in i ett färgmässigt ganska nedtonat biorum. Vi blev däremot lite förvånade över hur mottaglig den matta finishen var för fingeravtryck, något som vi tidigare mer kopplat ihop med blanka högtalare – men är enkla att torka bort med en mikrofiberduk.
Panelen på baksidan är snyggt infräst i kabinetten, en uppdatering som inte bara ser snyggare ut jämfört med tidigare utan också borde minska risken för läckande luft, något som vi haft lite problem med på den äldre modellen W.10.16. Terminalerna och reglagen känns även de gedigna och välgjorda.

De första dagarna gick åt till att testa de olika inställningarna och leka runt med placeringen i rummet. När det kommer till inställningar finns det gott om möjligheter att anpassa ljudkaraktären utefter sitt eget rum och smak vilket uppskattades!

Tydlig manual med förklaringar för de olika ljudkaraktärerna.

I manualen som är lättåtkomlig i digital from på XTZ’s hemsida (länk) får man en tydlig översyn över hur de olika portalternativen (4st) och EQ lägen (3st) påverkar ljudet.
Totalt har vi alltså 12 olika variationer att test utan att ta med crossover, phase och volymkontroll i beräkningarna, vilka inställningar vi föredrog kan ni läsa om lite längre ner i denna review.
Kopplingsmöjligheter är det också gott om. Jag valde att köra med RCA mellan subwoofer och receiver men SUB 12.17 erbjuder även balanserad XLR ingång och XLR pass through vilket möjliggör att enkelt kunna seriekoppla vidare från en sub till en annan med samma signal.

Infräst panel med både RCA, XLR och XLR pass through.

Intryck av ljudet:
Det tog inte lång tid att inse att det fanns gott om kvalitéer i denna subwoofer. När vi börjat trimma in vår placering och inställningar visade den tydligt en extra dimension i upplevelsen på actionfylld filmscener.
Att fylla ut vårt testrum på 20 kvadratmeter är ingen match, och att den flyttar en hel del luft blev vi snabbt uppmärksammade på när en dörr som stod på glänt gjorde sig hörd.

Vi han med en hel del film i blandad genre under detta test och med ett resultat som imponerade!
Inlevelsen i scenerna blev tydligare och fick ett större djup med mer detaljer och nyanser. Integrationen med de andra högtalarna (Q Acoustics och Canton) i vår setup fungerade bra tack vare de stora inställningsmöjligheterna.

Jag kommer på mig själv med ett stort leende på läpparna när den första bilkraschen i Mad Max: Fury Road rullar fram på duken.
Basen plockar fram nyanserna med en bra avvägning ända från de lägre frekvenserna och uppåt och skapar en härligt detaljerad ljudbild som lyfter scenen.
Vi får fram detaljer som annars lätt grötas ihop och det blir svårt att inte greppa fjärrkontrollen och spola tillbaka för att lyssna en gång till.

Vänster port öppen och höger sluten fungerade bra för oss med film.

Så fortsätter det med andra filmer också, leendet blir återkommande om och om igen.
SUB 12.17 hänger med ner djupt och kontrollerat i basscenerna, den jobbar behagligt som bakgrundsstöd i uppbyggande scener och kan bokstavligen explodera i rappa actionscener som mer än en gång fick oss att hoppa till.
För film föredrog vi att köra den vänstra porten öppen och den högra sluten med EQ satt på REF men vi uppmuntrar dig till att både leka runt med de olika alternativen och placeringen i rummet för att se vad som passar bäst i just ditt rum.

Självklart passade vi även på att testa vad denna subwoofer kunde bidra med till musik också. Här föredrog vi att hålla båda portarna stängda och EQ i läge 2.
SUB 12.17 visade sig kunna hänga med bra till musik och tillförde en extra knuff vilket var mest tydligt i taktglad musik där det blev svårt att inte låta foten stampa med och den kändes förvånansvärd rapp i snabbare musik också.

Ja, det har varit en trevlig bekantskap med XTZ SUB 12.17 som har lämnat ett mycket positivt intryck.
Med ett pris i butik på runt 6500kr i skrivande stund, prestandan och de många inställningsmöjligheterna kan vi inte annat än att summera detta som en mycket prisvärd subwoofer.
Vi vågar rent av säga att det är den mest prisvärda subwoofer vi testat i denna prisklass, ett mycket bra betyg!

Specifikationer
Tillverkare:
XTZ
Modell:
SUB 12.17
Konstruktionstyp: 12″ aktiv hybrid subwoofer (Bassreflex / Sluten)
Basregister:
 1 x 300 mm (12″) High-Speed Ultra-Long-Stroke (Polymerförstärkt bomull)
Förstärkare:
 1 x High-End Class-D-förstärkare
Frekvensrespons:
 19 – 160 Hz (+/- 3dB)
Effekt:
 800 W Peak / 500 W RMS, Class-D
Fas: Variabel 0 – 180°
Delningsfrekvens:
 Variabel 40 – 160Hz, Bypass
Terminal: 2 x RCA, XLR
Ljudinställningar:
 Bassreflex / Sluten (2 portar), 3 x EQ (REF, EQ1, EQ2)
Frontskydd: Svart
Fötter:
 4 x Gummispikar (M6-gänga)
Dimensioner:
 395 x 510 x 400 mm (B x H x D) / 15.7 x 20.3 x 15.9″ (Höjd inkl. fötter)
Vikt:
 25,9 kg / 57 lbs
Färger:
 mattsvart, högblank svart, mattvit
Garanti:
 5 År (Elektronik: 2 År)

Produktsida
Manual