FIFTY SHADES OF GREY (2015)

FIFTY SHADES OF GREY

Ana är en oerfaren collegestudent som får i uppgift att intervjua den mystiske miljardären Christian Grey.
Men det som börjar som ett affärsmöte förvandlas snabbt till ett okonventionellt förhållande.
Ana rycks med i Christians glamorösa livsstil men får snart se en annan sida av honom när hon uppdagar hans hemligheter och samtidigt börjar utforska sina egna mörka lustar.
Resultatet är en passionerad romans där Christian och Ana testar gränserna för hur långt de är villiga att gå för sitt förhållande.

Recension
Oj så mycket buzz det var kring denna filmen när den kom ut 2015.
Nu är tredje filmen bioaktuell och därför är det dags för en re-watch på denna (och film 2 inom kort).
Intrycket från första gången var en okey film men inte så mycket mer så förväntningarna var inte allt för högt satte denna gång.

Vi valde att se den via Apple iTunes i 4k version. Bilden var vi nöjda med och ljudet är bra utan några direkta bioeffekter att bjuda på. Däremot kompletterar filmens soundtrack väldigt bra med feelinngen intensiteten i scenerna.

Det är lätt att skriva av filmen för att säljas på sexuella innehåll men med en re-watch dök det upp flera små detaljer som visar lite mer djup än vad jag såg första gången.
Skådespelardelarna med framförallt huvudkaraktärerna Mr. Grey (Jamie Dornan) och Anastasia (Dakota Johnson) upplevdes lite för spelat inledningsvis men efter en bit in i filmen började det klicka bra och de får fram en bra kemi mellan sig, inte minst i ganska utlämnade scener.

Handlingen har nog de flesta redan en aning om, och trots att den är ganska nischad in på BDSM är den lika mycket en helt vanlig kärlekshistoria med samma utmaningar som för många andra relationer.

Filmen bjuder också på en hel del detaljer, lite annorlunda kameraperspektiv och närbilder men också subtila hintar inför Mr.Greys hemliga rum, så som att filma butiksscenen med galler mellan kamera och innehåll.
I stort sett är också nästan allt rött i filmen bortplockat för att verkligen lyfta fram ”det röda rummet” längre in i filmen.

I den recenserade versionen från iTunes ingår även en del intressanta extramaterial bl.a. bakom kulisserna som är värda att kika på.

Rating

Köp filmen på:

Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Fifty Shades Darker (2017)
Fifty Shades Freed (2018 disc release ej fastställt datum)

Specifikation
Original titel: Fifty Shades of Grey
Svensk titel: Fifty Shades of Grey
Recenserad på: iTunes
Genre: Romantik, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Svenska
Regissör: Sam Taylor-Johnson
Skådespelare: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Victor Rasuk, Luke Grimes, Marcia Gay Harden m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1 (Uppmixades till Dolby Surround)
Bild: 4K Ultra HD Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 128
Inspelningsår: 2015
Biopremiär Sverige: 2015-02-13
Releasedatum: 2015-05-15 (på disc)
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Universal Sony