BORG McENROE (2017)

BORG McENROE

Berättelsen om hur en svensk ikon formades och rivaliteten med McEnroe som engagerade en hel värld.

Recension
Utan att vara en tennisfantast är chanserna fortfarande stora att du hört om Borg och McEnroe. De två motsatserna både till personlighet och spelstil fick tennis världen att bubbla och explodera under slutet av 70-talet och början av 80-talet.

I filmen Borg (svensk titel) har fokus lagts på att kretsa runt dessa två och deras rivalitet under Grand Slam turneringen Wimbledon 1980.
Borg med 4 raka titlar på det legendariska engelska gräset är ute efter sin 5:e och den explosive McEnroe ser ut att vara den enda som på förväg kan stoppa den sammanhållna ”Ice-Borg”.
Pressen är stor och spänningen stiger vartefter omgångarna går och desto närmre finalen vi kommer.

Filmen växlar på ett bra sätt mellan turneringen och vägen dit.
Vi får inblickar i deras tidigare år med deras uppväxt, familje dynamic och personliga kamper och genom att bollas mellan detta byggs spänningen upp samtidigt som vi får en djupare bild av vad som driver dem. Upplägget känns bra men hade kunnat gå ännu mer in på djupet i deras personliga resor, framförallt i McEnroe’s del.

En del scener blir en aning inklämda, mest märkbart kanske festerna och besöket på Studio 54, som upplevs som den slängts in för att täcka in en bredare del av allt som hände men som bara skrapar vid ytan.

Filmens största fullträff måste för mig vara skådespelarnas insatser och då framförallt spelarnas. Sverrir Gudnason porträtterar Borg fenomenalt och kroppsspråket på banan har prickats in riktigt bra för både Borg och McEnroe vilket verkligen lyfter intrycken!
Stella Skarsgård lägger subtilt till en djupare skildring i Borg´s karriär utan att ta fokus från huvudpersonerna.

De flesta vet kanske redan hur turneringen slutar och tar därmed bort lite av spänningen men trots detta bygger filmen upp förväntningarna och vi får också en mycket intressant bild av rivaliteten av två av tennisens genom tiderna mest kända personer.

Rating

Köp filmen på:

Specifikation
Original titel: Borg/McEnroe
Alternativ titel: Borg v McEnroe
Svensk titel: Borg
Review av: Blu-Ray
Genre: Drama, Sport, Biografi
Språk: Svenska (med delar på engelska)
Undertext: Svenska, Danska, Finska, Norska
Regissör: Janus Metz
Skådespelare: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Tuva Novotny, David Bamber, Stellan Skarsgård, Robert Emms, Jane Perry, Scott Arthur, Claes Ljungmark, Björn Granath, Demetri Goritsas, Colin Stinton, Janis Ahern, Dag Malmberg, Jackson Gann, Ronnie Sandahl, Leo Borg, Marcus Mossberg, Jackson Gann m.fl.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Speltid: 103 min
Inspelningsår: 2017
Biopremiär Sverige: 2017-09-08
Releasedatum: 2018-01-15
Åldersgräns: 7 år
Distributör: Nordisk Film