DUNKIRK (2017)

DUNKIRK

FRÅN REGISSÖREN CHRISTOPHER NOLAN kommer den spektakulära action-thrillern Dunkirk med Fionn Whitehead, Kenneth Branagh, Mark Rylance och Tom Hardy i rollerna.
Historien utspelar sig på land, till havs och i luften och skildrar de tusentals brittiska och allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden vid Dunkerque när fiendetrupper närmar sig dem.

Recension
Det har varit svårt att inte höra hyllningarna från denna film när den rullade ut på biograferna, men som hemmabiofantast har jag gjort mitt yttersta för att inte halka in och höra för mycket om den tills den kom hem i brevlådan.
Christopher Nolan har satt ribban högt och vi får följa Dunkirk från tre håll med tre olika tidsperspektiv som flätas ihop under filmens gång. Ett recept för rörighet kan tyckas och filmen tenderar att balansera på det berömda håret.
Filmen lyckas även dela upp vårt intryck i tre delar för att fullborda en hattrick i tre.

Del ett:
Stora förväntningar på filmen och inledningen skapar spänning och sätter ribban högt med artistisk filmning.

Del två:
Vi börjar växa in i filmen, ser glimtar av dess djup men samtidigt kämpar lite för att hålla ordning på de olika tidsperspektiven och det är nästan så vi tappar greppet om händelserna.

Del tre:
Plötsligt ljusnar det och allting sammanflätas och lägger sig på sin plats.
Filmens djup sjunker verkligen in och visar upp en storslagen historia som både är gripande, sorglig och vacker på samma gång.

Som många stora saker tar det ibland lite tid för det att sjunka in.  Efter denna filmen fanns det en hel del känslor och intryck som behövde sjunka in innan vi kunde säga att Nolan har lyckats med en underbar skildring i sin film som på pappret kunde sluta i en väldigt rörig historia men som lyckats balansera på rätt sida!

Vad vi kommer till att sakna i denna film är de senaste ljudformaten. Vi valde att mixa upp till DTS Neural X för att få till höjdljudet och det lät väldigt bra men vi kommer inte ifrån att en så fint filmad och så välproducerad film hade kunnat klämma ur lite extra med DTS X eller Dolby Atmos som ljudspår också.

Rating

Köp filmen på:

Specifikation
Original titel: Dunkirk
Svensk titel: Dunkirk
Review av: Blu-ray
Genre: Action, Drama, Krig
Språk: Engelska, Italienska, Spanska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Spanska, Svenska
Regissör: Christopher Nolan
Skådespelare: Tom Hardy, Fionn Whitehead, Cillian Murphy, Harry Styles, Barry Keoghan, Aneurin Barnard Mark Rylance, Kenneth Branagh m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 (Review uppmixat till Neural X)
Bild: Widescreen (varierande format genom filmen, mest 1.78:1), HD 1080p
Speltid: 106min
Releasedatum: 2017-12-18
Biopremiär Sverige: 2017-07-19
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Warner Home Video