CREED (2015)

CREED

Adonis Johnson (Michael B. Jordan), son till den avlidne världsmästaren i tungvikt, Apollo Creed, har boxning i blodet. I hopp om att vinna en egen titel åker Adonis till Philadelphia och övertygar sin fars gamla rival, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) om att bli hans tränare – även om Rocky har sin egen strid med en dödlig motståndare utanför ringen.
Visst har Adonis en chans, men först måste han bli en sann boxare i själ och hjärta. Se fortsättningen på Rocky – historien av den kritikerrosade regissören Ryan Coogler.

Recension
Jag har alltid gillat Rocky filmerna sedan första gången man såg dem och Rocky Balboa från 2006 var inget undantag även om man var orolig att den skulle sakna den riktiga Rocky-andan 16 år efter Rocky V kom ut.
Av nån anledning har det däremot aldrig blivit av att se CREED förrän nyligen, kanske för att oro som fanns inför Rocky Balboa 10år sedan.

Det är första gången vi får se Rocky spela en biroll istället för huvudperson och storyn sätter sin grund i Adonis Johnson (Michael B. Jordan) och hans start i sin boxningskarriär. Historien binder ihop de gamla filmerna på ett smart sätt genom att Adonis är den okände sonen till Apollo Creed och uppsökandet till den nu gamle Rocky (Stallone) blir mer naturlig.

Filmen var helt okey men saknade en del av Rocky-känslan men glädjande nog växte den och i slutet hade vi den klassiske känslan i kroppen och lämnade oss att se fram emot CREED 2 (där vi kommer få bekanta oss med Dolph Lundgren igen!).

Ljudmässigt är det inte så mycket att prata om i rullen, men gav en extra dimension under boxningsmatchen där vi hör tränarna skrika från var sin ringhörna runt om oss beroende på var kameravinkeln var vilket helt enkelt gav ett större intryck av att va med i ringen.

Filmen blev också vinnare av Golden Globe 2016 för bästa manliga biroll (Sylvester Stallone)

Rating

Köp filmen på:

Andra filmer i serien
Rocky (1976)
Rocky ll(1979)
Rocky lll (1982)
Rocky lV (1985)
Rocky V (1990)
Rocky Balboa (2006)
CREED 2 är inplanerad slutet av 2018

Specifikation
Original titel: CREED – The Legacy of Rocky
Svensk titel: CREED
Review av: Blu-ray
Genre: Drama, Sport
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ryan Coogler
Skådespelare: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Andre Ward, Tony Bellew, Ritchie Coster, Jacob ‘Stitch’ Duran, Graham Mctavish, Malik Bazille m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1 (Review uppmixat till Neural X)
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Speltid: 133min
Releasedatum: 2016-06-06
Åldersgräns: 15 år
Distributör: SF