UPP (2009)

UPP

Carl Fredriksson är en 78-årig, pensionerad ballongförsäljare som bestämmer sig för att äntligen uppfylla sin dröm om ett storslaget äventyr. Med hjälp av tusentals ballonger fastbundna på sitt hus flyger han iväg på sitt livs resa till Sydamerika. För sent upptäcker Carl att hans värsta mardröm, Oskar – en överenergisk 8-årig scout, befinner sig på fel plats vid fel tillfälle – nämligen Carls veranda! Världens mest osannolika par hamnar mitt i ett spännande äventyr i Sydamerika och möter nya vänner; Dogge, en talande hund, och Kenneth, den sällsynta fågeln som inte kan flyga. Fångad tillsammans med Oskar i djungeln, upptäcker Carl att de största äventyren i livet inte alltid är de som du har förväntat dig!

Recension
Upp börjar vackert och sorgligt på samma gång och det känns som vi just satt på en ganska djup film och inte alls en barnfilm med ett härligt äventyr som vi hade förväntat oss.
Men det dröjer inte länge innan vi kommer dit och filmen bjuder på en del roliga stunder även om äventyret inte riktigt håller samma standard filmen igenom.

Vi slås av de fina animerade detaljerna i bilden som gör det njutbart att se på och ljudet är också mycket positivt. Det är kanske inte en film för att demonstrera surround-effekter till men det är många små detaljer i ljudbilden som förhöjer upplevelsen och det är roligt att se (eller höra) att bra ljud prioriteras även på familj/barnfilmer och inte alltid behöver handla om fartfyllda actionscener mm.

Rating

Köp filmen på:

Specifikation
Original titel: UP
Svensk titel: UPP
Review av: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Äventyr, Disney, Barn, Familj, Komedi
Språk: Danska, Engelska, Finska, Isländska, Norska, Polska, Svenska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Isländska, Norska, Polska, Svenska
Regissör: Pete Docter
Skådespelare: Edward Asner, Jordan Nagai, Christopher Plummer, Bob Peterson, Elie Docter, Jeremy Leary m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Speltid: 96min
Releasedatum: 2011-08-03
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Disney