EVEREST (2015)

EVEREST

De erfarna bergsbestigarna och rivalerna Rob Hall (JASON CLARKE) och Scott Fischer (JAKE GYLLENHAAL) leder varsin expedition med mål att bestiga den högsta toppen på jorden, Mount Everest. Men deras uppdrag förvandlas snabbt till en kamp på liv och död när de orädda klättrarna möter en av de hårdaste snöstormarna i bergets historia. Under dessa omänskliga förhållanden ställs överlevnadsinstinkten och den fysiska uthålligheten inför det ultimata testet. Upplev en episk kamp för överlevnad i denna skrämmande thriller som baseras på verkliga händelser.

Recension
Everest hade vi hört mycket gott om innan vi han slå oss ner och se den själva och det var också en av de första filmerna med ett Dolby Atmos ljudspår vi testade.
Kanske hade förväntningarna blivit för stora eller så såg vi inte vad de andra sett men för oss levde den inte upp till förväntningarna alls.

Bland det positiva i filmen kan vi lyfta fram de häpnadsväckande vyerna och med bilden projicerad ut på stor skärm fick man snudd på lite svindel vid ett par tillfällen. Atmos ljudspår var varmt välkomnande men lämnade inte riktigt vad vi hade önskat, visst fanns det ljudeffekter men det mesta handlade om en och samma sak, ett stort blåsande oväder och inget som riktigt fick högtalarna att få visa Atmos bästa sidor.

Det var också här vi tyckte filmen kom upp kort. Hela berättelsen är gripande och det är en intressant film där man aldrig riktigt vet vart nästa fem minuter ska ta en.
Men det blir också rörigt. Det hoppas mycket mellan personerna i dåliga väderförhållanden och vi har svårt att helt enkelt hänga med på vem som är vem vilket gör att den starka storyn faller en hel del.
Det är fortfarande en sevärd film och som många verkar tycka är klart bättre än vad vi uppfattar den så har du ej sett den rekommenderar vi att du ger den en chans för att bilda dig en egen uppfattning!

Rating

Köp filmen på:

Specifikation
Original titel: Everest
Svensk titel: Everest
Review av: Blu-ray
Genre: Drama, thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Baltasar Kormákur
Skådespelare: Keira Knightley, Robin Wright, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Sam Worthington, Jason Clarke, John Hawkes, Clive Standen, Emily Watson, Mia Goth, Michael Kelly, Elizabeth Debicki, Martin Henderson, Vanessa Kirby, Thomas M. Wright m.fl.
Ljud: Dolby Atmos (Review 7.1.4)
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Speltid: 121min
Releasedatum: 2016-02-08
Åldersgräns: 11 år
Distributör: Universal (Sony)